Художник съди училище в Русе заради премахнат стенопис

Валентин Георгиев преподава изобразително изкуство в учебното заведение

12.02.2022 | 13:45 Редактор: Жаклина Иванова

Художник заведе дело срещу ръководството на русенското основно училище "Иван Вазов". Причината - унищожаване на произведение на изкуството и накърнени авторски права.

Художникът Валентин Георгиев, който преподава изобразително изкуство, изрисувал стената в кабинета по музика още през 2012. В края на миналата година стартира проект за освежаване на стаите и се оказва, че стенописът пречи. Затова е премахнат.

"Минавам един ден през кабинета и виждам какво са случва вътре - колеги с бои с четки. Влизам и какво да видя - около стенописа ми се оцветява с четки. Чудех се защо ли и ги попитах", разказа художникът.

Той остава с впечатление, че стенописът ще остане в стаята. Но в началото на учебната година установява, че той е покрит. След случката творецът решава да си потърси правата по съдебен ред.

"Това нещо се е случило без знанието и съгласието на автора - г-н Георгиев. В този случай безспорно са нарушени правата на автора, защото дори да приемем, че стенописът е върху сграда, която не е негова собственост и го е създал по време на изпълнение на трудовия си договор, той притежава правото да реши как може ли да се променя неговото произведение на изкуството", посочи адвокатът Павлина Иванова.

Преподаватели от училището разказват, че са се опитали да запазят стенописа, но по изискванията на проекта той е трябвало да бъде заличен.

"Аз съм свидетел, че колегите се опитаха да работят, така че да не бъдат нарушени  рисунките, но не се получиха нещата. Резултатът е една нова реновирана боядисана класна стая. По проект ние сме длъжни да осигурим изключително равни гладки едноцветни повърхности", обясни учителят Полина Лъвчиева.

Родителите на учениците са доволни от реновирането на класната стая и не разбират защо г-н Георгиев, който е и преподавател в училището, завежда дело срещу него и иска 3000 лв. обезщетение.

Делото вече е разгледано от Окръжния съд в Русе. Решението се очаква до месец.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
Художник
преди 2 години
Какви авторски права , кой и кога е разрешил да се направи този стенопис и кой е одобрил качеството на работата. Имало ли е проекти дали е одобрен като художествен такъв ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Недялков
преди 2 години
Стенописът в този случай е незаконен. Трябва да има възложителен договор със собственика на сградата с одобрен проект и срок на изпълнение от автора. След изпълнението се приема от компетентна художествена комисия и се изготвя и подписва протокол за качеството на изпълнението и се узаконяват авторските права ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Най после някой да се осмели да потърси обезщетение за нарушени авторски права в България.Поздравления за художника и неговия адвокат!Надявам се съдиите да безпристрастни. Сигнализирай за неуместен коментар