Бивш социален министър: Не трябва да гледаме на Бюджет 2022 като на окончателен

"Не е внасян нов План за възстановяване, работи се по бележки от ЕК", посочи Иван Нейков

08.02.2022 | 21:10 Редактор: Ваня Кузманова

Как трябва да изглежда формулата за вдигане на осигурителния таван? 

"Имаше няколко последователни години, в които бяха намалявани осигуровките. Идеята беше да се подкрепи бизнесът и да се създадат работни мета, но всъщност резултатът, който се получи, беше огромна дупка в бюджета на НОИ. При увеличаването на осигурителния праг няма как някой да се радва, но е истина, че част от проблема идва от това, че няма обяснения", посочи бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR"

В социалната сфера е необходимо въвеждането на формула и принципи, смята той. 

"Част от проблема идва от това, че на този Бюджет 2022, който сега се прие, не трябва да гледаме като на окончателен бюджет. Коректно е да се каже, че истинските резултати от новата бюджетна политика ще се проявят чак през 2023 година", категоричен е Иван Нейков. 

"Много работа още има да се свърши, ако искат хората да не получават по-малко пари, отколкото през декември месец, само че начинът, по който тръгна това да се прави, всъщност създава големия проблем", смята бившият социален министър. 

По думите му, когато се прави социална политика и не му стигат на човека парите от пенсията, трябва да минеш през социалното подпомагане. 

"Ако трябва да се подходи професионално, би трябвало, когато приключи Ковид добавката юли месец, именно системата за социално подпомагане да помага на хората, но ако има нужда", допълни Нейков пред Bulgaria ON AIR.  

"Увеличаването на дефицита има една единствена цел - да бъде стартер на икономиката. В резултат, на което ще има повече постъпления, което ще даде шанс този дефицит да бъде покриван", заяви гостът.  

И завърши, че при Плана за възстановяване продължава диалогът между българските министерства и ЕК. 

"Истина е, че всъщност не е внасян нов план след октомври миналата година, а се работи по бележките на комисията по този план, който е внесен", допълни Нейков.  

Гледайте целия разговор във видеото.

710 лв. минимална работна заплата - достатъчна ли е?

Не! 710 лв. е обидно ниско заплащане, тези пари не стигат за нищо
72%
Парите са малко, но в момента това са възможностите на държавата и на икономиката ни.
15%
Малко или много, по-добре е от сегашните 650 лв.
8%
Спасих се в чужбина и заплатите в България вече не ме вълнуват.
5%
Общо 449 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК