Министерството на спорта алармира за изчезнала документация по проект с БФС

Констатациите са направени по време на проверки по сигнали за злоупотреби

08.02.2022 | 19:28 Редактор: Теодора Патронова
Министерството на спорта алармира за изчезнала документация по проект с БФС

Във връзка с постъпили сигнали относно възможни злоупотреби беше издадена заповед на министъра на младежта и спорта Радостин Василев за проверка на проект за финансово подпомагане на БФС от 2014 г., след която беше установено безпрецедентно изчезване на проектната документация от Министерството. Проектът е по програма на ММС за провеждане на домакинства на международни спортни състезания на територията на Република България, предоставен от Български футболен съюз на Министерството на младежта и спорта, съобщи Министерството.

В тази връзка има сериозни съмнения за незаконосъобразни действия от страна на служители на ММС, допуснали изчезването на проекта, който е неразделна част от договора, сключен между ММС и БФС, за предоставяне на целеви финансови средства в размер на 818 000 лева. Парите са за организация и провеждане на Европейско първенство за юноши до 17 г. през 2015 година. С цел абсолютна публичност, прозрачност, законосъобразност и изкореняване на непорочни практики, осъществени в ММС, незабавно ще бъдат сезирани компетентните държавни органи за установяване на обективната истина.

Проектът се финансира частично от ММС и представлява неразделна част от договор, сключен между Министерството на младежта и спорта /ММС/ и Български футболен съюз /БФС/, за предоставяне на целеви финансови средства в размер на 818 000 лв. за организация и провеждане на Европейско първенство за юноши до 17 г. на 06.05-22.05.2015 г. в гр. Бургас, Созопол, Сливен и Стара Загора.

На 28 октомври 2019 г., след серия от журналистически разследвания, със заповед е стартирана проверка от Министерството, включваща този договор и проект. Работната група е изготвила доклад и допълнение към него, с които се установява, че БФС следва да възстанови средствата в размер на 142 766 лв. по сметката на ММС, касаещи договора и проекта към него. ММС е депозирало искова молба в Софийския градски съд и е образувано дело 1082 от 2020 г.

Към настоящия момент ММС не е в състояние да възобнови проверката по горепосочения проект, тъй като липсва проектната документация.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК