Прокурори влязоха в 3 министерства и Агенцията по инвестиции заради "златните паспорти"

ДАНС също разследва случаи на предоставено гражданство срещу инвестиции

08.02.2022 | 13:53 Редактор: Елеонора Танева

Прокурори влязоха в Агенцията по инвестициите и три министерства заради т.нар. "златни паспорти". Това са издавани документи за българско гражданство на чужденци срещу инвестиции в страната.

Разследващи са извършили проверки в дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието, в дирекция "Миграция" към МВР и в Министерството на икономиката. 

Разследването обхваща периода 2015 - 2021 г. и инвеститори, които са получили българско гражданство срещу вложени в страната над 1 млн. лв. ДАНС също извършва проверка по случая.

"Това е организирана престъпна група, създадена с користна цел - да придобива имущество по незаконен начин във връзка с осигуряване на българско гражданство на чужди граждани по натурализация чрез инвестиции. Евентуално в тази престъпна група са участвали служители на Българската агенция за инвестиции. По случая работи екип от петима следователи и двама прокурори. Разследването се отличава с фактическа и правна сложност. Интересите на България могат да бъдат застрашени по отношение на приемането на страната в Шенген и премахването на визите за САЩ", съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Изпълнителния директор на Българската агенция по инвестиции Стамен Янев обясни, че обиски в сградата не е имало. 

"Към настоящия момент няма компетентни органи, които да са влизали в сградата на Агенцията. Ние единствено сме предоставяли удостоверения, на чиято база се кандидатства за гражданство. Ние не получаваме информация кой е получил паспорт. За мен е хубаво да се прекрати тази порочна практика", подчерта Янев.

До разследването се стигна след анонимен сигнал до депутата от ДПС Хамид Хамид за злоупотреби със "златните паспорти".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК