Стаматов: Да разгледат издръжката за ток и газ, за да няма училища на тъмно и студено

"Изненадващи бяха сметките през първия месец", каза директорът на столичното 119-о училище

07.02.2022 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова

Как продължава образованието в разгара на петата вълна и как училищата се справят с високите сметки за ток?

"Изненадващи бяха сметките през първия първия месец, доста са стресиращи в някои райони на страната. Днес колега от Габрово ми изпрати сметка за сградата, която представлява, тя е на стойност 19 800 лв. Миналата седмица в друго училище сметката беше 14 000 лв. На фона на тях - 19-о училище изглежда много скромно, има сметка от 3 000 лв. за ток, а за парно - 6 000 лв. Ситуацията обаче показва друг поглед, който управляващите трябва да видят за нашия бюджет", каза директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов в студиото на "Денят ON AIR".

В техния бюджет имат гарантирани 1/12, за да платят заплати, осигуровки и най-важните битови сметки, но дотук се изчерпат парите.

"За дейности, които са свързани с подобряване, средства няма до края на март. Ние сме съгласни с Бюджет 2022, защото в него се говори за 12-процентно увеличение на заплатите - нещо, което е изключително добре. Трябва да се разгледа внимателно издръжката за ток, газ, парно, вода и електричество, за да няма училища, които да са на тъмно или на студено", подчерта Стаматов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Директорите предлагат средствата, които са предвидени за летните занимавания на децата, да бъдат прехвърлени за издръжка.

"Една част от средствата, които държавата предвижда за безплатните детски градини, би могло да се използват и за издръжка. Това е прекрасна новина за безплатните детски, но съществуващите детски градини и училища, ако останем без ток и отопление, то тогава ще бъде неприятно. А в София трябва да се строи активно, не трябва да се разчита на безплатни 60 лв., които да се дадат на семействата", добави директорът на столичното 119-о училище.

Според него ваканцията, която беше дадена на учениците, е била глътка въздух за всички.

"Днес в нашето училище почти нямаше липсващи учители, а липсващите ученици са около 10%, което е нормално. До края на февруари ще сме на ротация, защото все още сме в пика на вълната. След това трябва да направим всичко възможно за присъствено обучение на всички", категоричен е Диян Стаматов.

Според него прекалено дълго учениците са били онлайн.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК