Кметът на Карлово: Сметката ни за януари е 180 000 лв., проверяваме всички кметства

"В нашата болница се справяме, лекарите вече има опит от предишните вълни", каза д-р Емил Кабаиванов

07.02.2022 | 20:34 Редактор: Искра Ангелова

Какви помощи ще получат общините след скока на тока?

"В нашата община този януари спрямо януари 2021 г. три пъти се увеличи сумата, която ние платихме за електроенергия. От 65 00 на около 180 000 лв. При някои общини увеличението е четворно. Компенсация, която ще получим за месец януари, е около 25% от новата стойност на тока. Ако януари 2021 година сме плащали по 0,25 лв. на мегават час, сега е 0,66 лв. Компенсацията ще бъде около 0,16 лв. Ако продължи тази тенденция общините ще изхарчат такава част от бюджетите си, която ще ни намали възможностите да реализираме комуналните си функции - поддържане на градската среда, селата, зелените площи", каза кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че има диалог, но не в степента, в която им се иска.

"Иска ми се този диалог да бъде ускорен и да бъде конструктивен, защото държавата има две публични институции - правителството и неговите подразделения, както и местната власт. Може ли при криза от този мащаб да бъдем от двете страни на бариерата? Ние трябва да бъдем заедно и да намерим заедно решение на въпросите. Ние имаме конкретни предложения. В закона за енергетиката потребителите се делят на битови и небитови, предлагаме да има трети вид субект, това са публичните потребители на електроенергия - държавните и общинските институции", допълни д-р Кабаиванов.

Те предлагат и компенсации за ДДС.

"Ще решим проблема, пред който сме изправени, само ако сме заедно. Трябва да има повече пари за общините, но те не са самоцел. С между 30 и 40% се увеличиха цените на строителните материали и на услугите в областта на строителството. Ние няма да може да разгърнем сериозни инвестиционни програми. Другият проблем - здравната криза. Ако не беше общинското здравеопазване, как щяхме да се справим с първите 4 вълни на Ковид-19?", попита кметът на Карлово в ефира на Bulgaria ON AIR.

Д-р Емил Кабаиванов поясни, че настояват за по-добро здравеопазването и да не се налага да се въвежда режим на уличното осветление.

"Сега сме предприели мащабна акция, която е за проверка на всички кметства, за да установим дали има някъде резерви, за да намалим потреблението на електроенергия. Ние не искаме да увеличаваме данъците. А в нашата болница се справяме, лекарите вече има опит от предишните вълни. От 4 години общините чакаме реформи в спешната помощ. В Карлово няма денонощен екип в центъра за Спешна помощ", сподели той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК