Асен Агов: Русия ще се откаже от нахлуване в Украйна

Тя търси дивиденти и слага на тезгяха България, Румъния, Чехия, Словакия, Полша, казва журналистът

30.01.2022 | 17:15 Редактор: Таня Харизанова

"Не могат да не си дават сметка в обкръжението на Путин, че позицията им е непосилна за Русия. Ще натовари Русия по начин, по който ще страда целия руски народ и според мен в резултат на всичко това, което се случи и последните данни, мисля, че Русия ще се откаже от нахлуване в Украйна".

Това каза в предаването "Опорни хора" журналистът Асен Агов.

Според него, Русия няма интерес да влиза в Украйна, тя използва Украйна, за да търси дивиденти за себе си, тоест слага на тезгяха България, Румъния, Чехия, Словакия, Полша. "Сякаш е някакъв господар на цялата тази Вселена. Беше господар преди повече от тридесет години, но сега не е. Така че, дълбоко възмутително е поведението на Кремъл. Възмутително е, защото всеки от нас, от нашите народи, на всички тези страни, които изброявам, бивши членки на Вершавския договор, сега членки на НАТО. Този избор е направен абсолютно смислено, хората са питали за това и хората са отговорили с "да". Тоест в българския случай беше така, когато отидохме на избори през април 1997 година и казахме "Искаме да станем членове на Северноатлантическия договор и на Европейския съюз. Ще ни подкрепите ли?", попитахме избирателите,припомня Агов.

Журналистът е категоричен, че "така е било винаги в цялата история на българо-руските отношения. Драган Цанков е имал наглоста да си иска парите от Руската империя, от Руския двор, защото закъснявали и целият булевард в момента е на неговото име, тоест казвам всички тези неща, не за друго, а за да не надценяваме Русия и руската заплаха. Кремъл се държи като квартален хулиган, а нашият квартал е Европа. Държи се точно като онази мутра в квартала, която дразни хората с колите си и с това, че ги заплашва с бой и т.н., ако не го слушат", казва Агов.

Компромис по няколко въпроса няма да има, заяви категорично Асен Агов и обясни причините. "Първо, по искането на Русия, Украйна да не влиза никога в НАТО, това е въпрос на Украйна, не на Русия и това е принципна позиция на НАТО. Всяка страна, която иска и отговаря на критериите за членство в НАТО може да направи сама своя избор и никой няма право на вето за това нещо, просто това стана едно клише покрай всичките тези събития. Второто е, НАТО е отбранителен съюз и то е съюз на държави, на които искат сами да се отбраняват, в това отношение няма да се съглася например с репликата на министъра на отбраната, който каза "Русия няма да напада България", ама ако напада друга страна България пак трябва да реагира, защото такъв е принципът на НАТО "Един за всички, всички за един".

По думите на Асен Агов "свободният свят, Америка и Европейският съюз произвеждат 40 и повече процента от брутния вътрешен продукт на света, Русия произвежда процент и половина. Всичко това ще се стовари върху Русия, защото няма да има колебания, ако те нахлуят".

Цялото интервю гледайте във видеото!