ГЕРБ: Наистина има координирана атака срещу енергетиката и се води от кабинета

"Булгаргаз" не е фабрика за насекоми, категоричен бе бившият шеф на дружеството Николай Павлов

06.02.2022 | 13:35 Редактор: Здравко Черкезов

Управляващите отговориха остро на критиките от бивши министри и експерти, че "Булгаргаз" продава газ на Румъния. Енергийният министър Александър Николов определи тези твърдения като "координирана атака". 

"Румен Овчаров, Румен Петков, Делян Добрев, Бойко Борисов. Лично за мен като групов говор и доста странни спекулации показва, че срещу енергийната политика на текущото правителство се води така интересен подход, граничещ с война. Това напомня на ситуация от гимназията, когато някои ученици преписват, но го правят грешно", заяви министърът на енергетиката на извънредна пресконференция.

Министър Николов обясни и защо се е наложило "Булгаргаз" да продава природен газ в петък и уточни, че количеството от 37 хил. мегаватчаса е продадено при 18 сделки с 10 фирми. Така "Булгаргаз" излиза на печалба.

"Сключени са на газов хъб "Балкан". Прозрачен пазар... "Булгаргаз" няма да остане в дисбаланс, но ако не бяха направени сделките, щяха да се сключат на 8% намалена цена", обясни той.

Целта на продажбата била стабилизиране на финансовото състояние на дружеството.

"Ликвидната дупка на дружеството към момента надхвърля 200 млн. лв. Подходът относно най-критичното звено на компанията - хората, които правят структурата на ценовите предложения към КЕВР, е меко казано критична. Същото важи и за финансовото състояние и управлението на финансовите ресурси и капиталовите потоци", посочи енергийният министър.

Бившият вече директор на "Булгаргаз" Николай Павлов отхвърли твърденията на енергийния министър в интервю пред Българското национално радио. 

"Булгаргаз" не е фабрика за насекоми. В "Булгаргаз" остават на работа 44 експерти, които са квалифицирани и са в курса на нещата", коментира Павлов.

От ГЕРБ отрекоха да са участвали в координирана атака срещу управляващите. 

"Наистина има координирана така срещу българската енергетика само че тя се извършва от самия кабинет и то в продължение на последните 2 месеца с това, което се случва в "Булгаргаз". Виждам го не само аз, виждат го и колеги от опозицията. Вие знаете моите отношения с Румен Овчаров. Аз дори го съдя за клевета, тоест няма как някой да ни сложи в един кюп като атакуващи енергетиката", отсече Делян Добрев.

Бившият директор на "Булгаргаз" заяви още, че дружеството няма нито лев просрочено задължение.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК