Опозицията и управляващите в директен спор за дневния ред в НС

Заседанието беше прекъснато преди гласуването на програмата

02.02.2022 | 11:30 Редактор: Жаклина Иванова

Опозицията и управляващите спориха около дневния ред, заседанието беше прекъснато преди гласуването на програмата. След което депутатите излязоха в почивка, поискана от ПГ "ГЕРБ-СДС", защото тяхната точка, свързана с пълни компенсации за общините, детските градини, училищата болниците, молитвените домове - заради скъпия ток, не бе включена в дневния ред.

Проектът вчера беше отхвърлен от енергийната комисия. Председателят на парламента Никола Минчев обясни в началото, че той не попада в програмата, защото няма доклад на водещата комисия и не са минали нужните, според правилника на НС, срокове.

От ГЕРБ-СДС поискаха прекъсване, за да може да бъде изготвен докладът на комисията, и обвиниха управляващите, че "бягат и не искат да решат дневния ред на обществото, който е инфлация, високи цени на ток и електроенергия". Към тях се присъединиха и "Възраждане", които упрекнаха председателя Минчев, че мери с двоен аршин законопроектите на опозицията и на мнозинството при решението кои от тях да бъдат включени в програмата на НС.

"Всеки един загубен час, без да се реши проблемът с компенсациите, води до настройване на обществото срещу всички в тази зала", коментира Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

"Да спрем с лицемерието, всички говорим с болници, поликлиники, детски градини, знаем проблемите на тези институции, но цяла България знае коя политическа сила ги изпрати на свободния пазар на електроенергия; знам какво искате - два часа дебати, от които няма да произтече нищо, правителството мисли по въпроса, ще предложи решение", заяви председателят на ПГ "БСП за България" Георги Свиленски.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС изтъкна, че цените на либерализирания пазар са били по-ниски, когато ГЕРБ са били на власт.

"Отговорното ви решение в момента е да накарате финансовия ви министър да преосмисли решението", посочи той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС обърна внимание, че и днес, както и в предишни седмици, има внесени законопроекти, подписани с "вносител министър-председател Стефан Янев". Такъв, например, е предложеният днес от левицата законопроект за второ четен на промени в Закона за акцизите и данъчните складове, информира БТА.

Тези законопроекти трябва да бъдат изтеглени, Министерският съвет да си ги гласува отново на заседание и пак да бъдат внесени в НС, поиска депутатът.

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че вчера на комисията по енергетика не е имало нито един депутат, който да не е бил съгласен общини, църкви и джамии, болници, училища, детски градини да бъдат компенсирани заради скъпия ток.

"Правителството закъсня, дайте решение, извикайте финансовия министър на място, ако вече имате решение, излезте и го кажете", призова той управляващите.

След гласуване бе приета проектопрограмата, предложена от Председателския съвет. Според нея днес депутатите гласуват на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

В програмата за седмицата е и предсрочното освобождаване от длъжност на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ заради подадената от него оставка, както и създаването на временна комисия за промени в Конституцията.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК