Петков пред лидерите в Брюксел: Разчитаме ЕП да ни подкрепи за влизане в Шенген

Премиерът се срещна с Роберта Мецола, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен

27.01.2022 | 20:05 Редактор: Ваня Кузманова
Петков пред лидерите в Брюксел: Разчитаме ЕП да ни подкрепи за влизане в Шенген

Министър-председателят Кирил Петков проведе работни срещи с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Премиерът присъства и на церемония по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в ЕП, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Премиерът поздрави Роберта Мецола с избора ѝ за председател на ЕП и потвърди желанието си за близко и ползотворно сътрудничество. Двамата обсъдиха приоритетите на българското правителство и предизвикателствата, пред които то е изправено за реализиране на амбициозната си програма. 

Кирил Петков подчерта, че присъединяването на страната ни към Шенген остава наша стратегическа цел и разчитаме ЕП да продължи да ни подкрепя.

Председателят на Европейския парламент Шарл Мишел поздрави българския премиер за успешните срещи с правителството на Република Северна Македония, както и за мерките за укрепване на българските способности предвид напрежението между НАТО и Русия.

Мишел увери министър-председателя, че институциите на ЕС работят за елиминиране на енергийни рискове за страните членки, сред които и България. Двамата се договориха да останат в близък контакт през идните дни и седмици. 

Министър-председателят се срещна и с председателя на Европейската комисия. Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен обсъдиха работата по националния План за възстановяване и устойчивост, както и ситуацията по границата с Украйна.

В рамките на визитата си в Брюксел Кирил Петков разговаря и с председателите на групата на "Обнови Европа" Стефан Сежурне и на групата на "Зелените/Европейски свободен алианс" - Ска Келер и Филип Ламбер.

Снимки: Правителствена информационна служба 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК