Сандов: Ще осъдят България за 10 млн. лв. заради мръсния въздух

Екоминистърът посочи София и Пловдив като едни от големите замърсители

27.01.2022 | 18:10 Редактор: Здравко Черкезов
Сандов: Ще осъдят България за 10 млн. лв. заради мръсния въздух

Много скоро България ще претърпи финансови санкции за мръсен въздух и ще бъде осъдена в Люксембург за 10 млн. лв. Това обяви в Пловдив вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той посочи София и Пловдив като едни от големите замърсители. Проблем имало и в други 3 района - Югоизточен, Югозападен и Северен.

"Амбицията ни е да не плащаме повече от 1 година санкции, които всекидневно ще се начисляват след произнасянето на съда в Люксембург. Те се изчисляват на 20 млн. лв.", сметна Сандов.

Екоминистърът призова кметовете да вземат мерки. "Всички сме задължени да работим за здравето на хората", каза той. По думите му в Пловдив вече би трябвало да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични. Това обаче не е започнало. Според Сандов най-добре е да се монтират климатици, тъй като пелетите доста са поскъпнали.

В близките дни ми предстои среща с кмета на Пловдив по този въпрос, каза министърът. И увери, че ще се опита да спаси Водния цикъл на Пловдив, който се движи със забавяне и е на стойност 115 млн. лв., ако не успее да приключи до 2023 г. В тази ситуация правителството щяло да направи всичко възможно проектът да бъде прехвърлен в следващия програмен период.

Той съобщи, че ще има среща с инициативния комитет от близкото село Белащица, който протестира срещу действащите кариери на "Европейски пътища". Концесията изтича скоро и жителите настояват тя да не се подновява. "Процедурата е в ранен етап, но когато стигне до МОСВ ще се съобразим с мнението на хората и ще защитим обществения интерес", обясни Сандов, цитиран от "24 часа".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК