Тестват депутатите за Ковид-19 преди работа, ако нямат "зелен сертификат"

Резултатът е готов за 15 минути

24.01.2022 | 18:01 Редактор: Елеонора Танева

Достъпът до сградите на парламента вече е възможен само със "зелен сертификат" или отрицателен тест за Ковид-19. За целта депутатите могат да се тестват в мобилна лаборатория пред сградата на Народното събрание. Те ще плащат сами тестовете си.

Новите правила за влизане в парламента влязоха в сила днес.

"Създадена е необходимата организация. Видели сте, че има лаборатория. Ако някой няма "зелен сертификат" или валиден тест, който да доказа, че няма инфекция, може да се тества", заяви Теодора Димитрова от Дирекция "Пресцентър" в Народното събрание. 

Мобилната лаборатория пред парламента ще работи от 7 часа сутринта. Народните представители и техните сътрудници сами ще заплащат своите тестове. Пробите на администрацията и на журналистите ще се покриват от бюджета на парламента. Резултатът от теста излиза за 15 минути.

"На входовете са поставени устройства, които четат QR кодовете", уточни Димитрова.

Най-големите противници на новите правила за достъп са от най-малката партия "Възраждане". Против идеята, получила зелена светлина преди две седмици, бяха и други парламентарни групи. 

"Няма как нито с това решение, нито с друго да забраним на депутатите да влязат в залата и да осъществят конституционните си правомощия", заяви Ива Митева от "Има такъв народ".

Очаква се до края на седмицата достъпът до сградата и на Министерския съвет да става само със "зелен сертификат".

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК