Трайков: В цялата система на енергетиката в момента печелят само производителите

Правителството прави стъпки да я ребалансира, заяви бившият енергиен министър

20.01.2022 | 21:21 Редактор: Теодора Патронова

Как да се спасим от ценови шок в енергетиката? 

"Всички очакват да получат някаква помощ, но помощта е условна. Това са стъпки на правителството да ребалансира абсолютно разцентрованата система. В цялата система на енергетиката в момента печелят само производителите и мисля, че правителството ,и в бъдеще с помощта на КЕВР, могат да предприемат стъпки за ребалансиране", коментира бившият енергиен министър Трайчо Трайков в "Денят ON AIR".

Той каза, че мораториумът е бил тактическа стъпка, защото ако е имало комуникация между правителството и КЕВР, е нямало да има нужда от него.

"Няма нужда от мораториум, за да се запази цената за битовите потребители. Най-добрият начин да се балансира цената за регулирания пазар беше чрез коригирането на тази аномалия в Закона за енергетиката, която задължава мрежовите оператори да купуват енергията за технологични загуби от борсата. Най-простото решение беше мрежовите оператори също да купуват на регулирана цена, тъй като са в такава ситуация", изтъкна Трайков пред Bulgaria ON AIR.

"Ако енергията се повишава с темповете на общата инфлация, това не е чак толкова страшно. Проблемът е, че енергийните ресурси се вдигнаха с пъти в период на няколко месеца. Цената ще се стабилизира и би трябвало да се стабилизира на по-ниска от сегашната цена, ще зависи само от общия темп на инфлация", обясни бившият енергиен министър. 

Според него цената на газа е основният виновник за цените. Тя е повлякла всички останали цени, защото никой от другите ресурси не е повишил цената по такъв драстичен начин, но те се изравняват на най-високата цена според ресурса, без който не могат. Трайков добави, че цената на газа се е повишила заради комбинация инфлационни и геополитически фактори. 

"Булгаргаз" би трябвало, като най-добре установеният участник на пазара, да е развил и вътрешни компетенции, и търговски отношения, и да се справи най-добре в системата. Тоест, няма причина "Булгаргаз" да е с някакъв дефицит, с изключение на факта, че е обвързан със софийската "Топлофикация". Голямата задача е "Топлофикация София" вече да е на релсите на нормалното функциониране", смята Трайков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК