Спортисти тренираха в полеви условия без ток и топла вода на Белмекен

Със специализирана военна техника беше изпратен агрегат, който да възстанови редовното електроподаване

16.01.2022 | 19:05 Редактор: Жаклина Иванова

Десетки спортисти бяха цяла седмица без ток и топла вода на Белмекен. Днес със специализирана военна техника беше изпратен агрегат, който да възстанови редовното електроподаване.

Седмица в полеви условия се налага да тренират близо 200 спортисти в базата на Белмекен. Най-голямото изпитание е липсата на топла вода.

"Най-големият проблем за нас беше това да обясним на състезателите, че не трябва да се къпят със студена вода след тренировка, защото ще настинат. В същото време те трябва да вземат душ, защото няма как иначе след тренировка", каза олимпийският шампион по гребане Румяна Нейкова.

Националният състезател по плуване Калоян Лефтеров признава, че тренировките са били почти невъзможни в студената вода на басейна. Най-големият проблем е бил да не се разболеят.

"Когато в началото спряха тока, ние продължим да тренирам. Беше нормално доколкото може. В един момент водата в басейна доста изстина и ние не можехме да плуване. Правихме само фитнес и сухи тренировки", сподели той.

Причина за прекъсване на захранването е сериозна снежна буря в понеделник.

"Бурята беше много силна. Това, което имаме като информация от EVN, е , че има доста изпадали дървета по трасето язовир Белмекен посока Сестрино. Там терена е много тежък и всичко става много бавно", обясни управителят на базата Йоло Николов.

Стоян Добрев е треньор на сръбския отбор по борба. Идва в базата редовно и признава, че за първи път попада в подобна ситуация. Сръбските състезатели приемат случващото се борбено.

"Трябваше да ги успокоя да им кажа, че това е моментна ситуация. Трябва да издържи по някакъв начин", каза той.

В базата има спортисти и от Норвегия, Русия и Гърция.

Не всички обаче приемат спокойно случващото се като сърбите. Проблеми с достъпа до базата има по това време почти всяка година, но до толкова продължително спиране на тока не се е стигало.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК