Пациенти се бавят с лечението си заради фалшиво отрицателни тестове за Ковид-19

Има редици фактори, които могат да повлияят на резултата

14.01.2022 | 19:27 Редактор: Искра Ангелова

Установяват ли бързите антигенни тестове новите варианти на коронавируса? Според директора на белодробната болница във Велико Търново пациентите се забавят с лечението, защото тези тестове дават фалшив отрицателен резултат.

Според д-р Стела Денчева някои пациенти се влошават много бързо или се хоспитализират твърде късно, тъй като не винаги бързите антигенни тестове уловят новите варианти на коронавируса.

"Прави впечатление, че имаме не един и два случая, на които правим антитегенен тест, който излиза отрицателен. Изследванията на самия пациент приличат на Ковид-19 и когато осъществим PCR, се оказва че той е положителен. В интерес на истината такива случаи сме имали и в миналото. При нас не правим генетично установяване на вируса и не можем да кажем точно за кой вариант на вируса става дума", каза управителят на Специализираната белодробна болница във Велико Търново д-р Стела Денчева.

Според нея има редици фактори, които могат да повлияят на фалшивия отрицателен резултат.

"Много е важно по кое време на деня се взема тестът и по кое време на оплакванията на пациента", допълни д-р Денчева.

Лора Дочкова взима проби за Ковид-19 вече две години. Казва, че се е случвало да има дефектни тестове, но в никакъв случай не може да се твърди, че бързите антигенни тестове не отчитат заразените с новите варианти. Единственият недостатък е че те успяват да установят наличие на заразата на по-късен етап, в сравнение с PCR теста.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК