Скоро няма да има български краставици и домати по пазарите ни

Поскъпването на храните все повече свива потребителската кошница

13.01.2022 | 14:05 Редактор: Искра Ангелова

С близо 25% са се увеличили цените на храните в световен мащаб само за изминалата година. Това показват данните от Организацията по прехраната и земеделието към ООН.

У нас увеличението е подобно. Най-много засега са поскъпнали зеленчуците. Обратна е тенденцията при свинското месо, което поевтинява заради вноса от чужди пазари.

Поскъпването на храните все повече свива потребителската кошница. "Не са само зеленчуците, почти всички стоки, вече хлябът е 1,99 лв. - 850 грама", сподели пазаруващ.

"4,70 лв. е килограм свинско, а краставиците са 5 лв., това е абсурд", коментира друг потребител.

Поскъпването в света е най-мащабното за последните години, а от всички храни най-много са поскъпнали растителните масла и захарта. Тенденцията в страната е за ръст, най-вече при зеленчуците с около 30%. Причината е увеличението в цената на енергийните разходи. 

"Резултатът е следният - 70% от оранжериите затвориха, през зимата и ранната пролет няма да има български краставици и домати на пазара. По-изгодно е да затворят, защото непосилните цени на тока и газа формират в себестойността на продукцията толкова много разходи, че те стават непродаваеми", каза земеделският производител Красимир Кунчев.

При месото тенденцията е обратна. Заради вносните продукти, българските производители са принудени да свалят цените.

"Работим изцяло на загуба, защото всичките ни разходи се увеличиха в пъти, а приходите не се увеличават", коментира управителят на свинекомплекс д-р Миленка Димитрова.

Високите цени на тока и зърното обаче ги натискат все повече.

"Едно свиневъдство е изцяло енергозависимо, ние не можем да си произведем фуража без ток, не можем да нахраним животните, да ги напоим", допълни тя.

А най-потърпевши са потребителите. Споделят, че на пазара липсва българското производство, което е много по-качествено.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 2 години
Срам и позор за селскостопанска страна. Вместо храните ни да бъдат на символични цени, ядеме "попарата" на омразното ЕС и Нато....Но с продажници като тия от 1990год.та до днес ще става и все по лошо!?.... Сигнализирай за неуместен коментар