fallback

КНСБ предлага работниците да искат фалит на работодателя при неплатени заплати

Синдикатите настояват подобна промяна да залегне в Търговския закон

02.05.2014 | 13:56 Автор: Мариета Иванова

Работниците да имат право да поискат фалит на работодателя си при неизплатени заплати, предлагат от КНСБ. Според синдикатите изменението в Търговския закон в подобна посока, ще даде възможност на служителите да ускорят фалита на некоректните работодатели, за да получат по-бързо възнагражденията си.

Друго предложение за промяна предвижда вземанията на служителите при фалит да бъдат с приоритет пред плащанията на дадената фирма по кредити и пред данъчните й задължения към хазната.

Синдикатите предлагат и промяна в Наказателния кодекс, която да предвижда глоби от 1000 до 3000 лв. и до 1 година затвор за шефове, които не изплатят заплатите на работниците на уговорената в договора дата.

От КНСБ предлагат още да се въведе право на еднократна помощ от НОИ за служители на фирми, които изпитват временни финансови затруднения.

Промени в Кодекса на труда, предложени от КНСБ, предвиждат служители и шефове да договарят вдигане на заплатата всяка есен. Ако в срок от 6 месеца това не се случи, работниците ще имат право да стачкуват.  

 

fallback
Още от България
fallback