Деца се редят на опашка за ваксина, има риск от миокардит след имунизация

Най-честите нежелани реакции след ваксинацията са болка на мястото на инжектирането, главоболие и умора

08.01.2022 | 18:38 Редактор: Елеонора Танева

И днес имаше опашки от желаещи да се ваксинират  в дежурните пунктовете в столицата. От този уикенд работят и допълнителните изнесени пунктове в цялата страна. На опашка се редят и деца.

10-годишната Тея вече има "зелен сертификат", след като родителите ѝ я водят в пункта за ваксинация на "Пирогов".

"Дъщеря ми има астма и затова много често боледува. Решихме да я ваксинираме и така да я предпазим.  Тя изкара Ковид-19 през май 2020 г., без симптоми. Но решихме заради Омикрон да я имунизираме, защото атакува и децата", обясниш майката на Тея.

Момичето не е единственото на опашката. Преди да им бъде поставен препаратът, децата трябва да са напълно здрави.

"Не трябва да имат хрема, кашлица, температура, симптоми на други остри заболявания. Ако имат хронични заболявания, то те не трябва да са в стадий на обостряне. Като инсулинозависим диабет, заболяване на щитовидната жлеза, бронхиална астма, ревматоиден артрит", обясни педиатърът д-р Мариана Москова.

Децата ще бъдат най-засегнати от Омикрон. Това заяви вирусологът Радостина Александрова. По думите ѝ чрез имунизацията те могат да изградят по-добра защита и от възрастните. 

Най-честите нежелани реакции след ваксинация са болка на мястото на инжектирането, главоболие и умора. Сред по-сериозните странични ефекти са регистрирани случаи на миокардит при деца на възраст между 5 и 11 години.

"При тези над 8 млн. дози поставени в тази възрастова група са регистрирани 7 такива случая. Самият вирус сам по себе си може да регистрира миокардит и то в много по-сериозна степен", заяви  вирусологът Радостина Александрова.

Няма данни Омикрон да протича по-тежко при децата.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
3 rate up comment rate down comment 0
Идиотолог
преди 5 месеца
Вирусът е опасен само когато се чете или гледа по медиите. Защо не вземете да ги смятате от деня когато се появи вируса до днеска дневните смъртните случаи и да видим колко души ще останем накрая. Или колко заразени са на ден и накрая излиза че всички сме заразени и тогава не ни трябва ваксина защо ни е Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
ГНЪСНИЙЙ
преди 5 месеца
4,582 мъртви на милион бе мърльовци. Втори в света по смъртност на милион. МЪРЛЯЧИ! Вземете си избършете сополите бе преди да пишете каквото и да е!!! Тече ли от носа, а? Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
Метан съдържащи звуч
преди 5 месеца
Що манипулирате със заглавието си бе? Питам? BG on air?!!!? ПИТАМ !!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 5 месеца
Горкото... ако знае какво го чака. Сигнализирай за неуместен коментар