Пристигащите у нас с критики към мерките: Затрудняват хората, излишни разходи са

От днес има нови правила за пристигащите у нас от "червените зони"

07.01.2022 | 18:42 Редактор: Жаклина Иванова

От днес има нови правила за пристигащите у нас от "червените Ковид зони". Още от първия ден на новите правила се появи недоволство сред пристигащите у нас.

"Искат мерки, не е удобно, затрудняват хората. Неудобно е, но трябва да се направят за защита и безопасност на хората", смятат пристигащите на летището в София.

От бранша на хотелиерите смятат, че това е поредният удар за туризма.

"Заповедта на министъра не е съгласувана с туризма. Министърът на здравеопазването на разбира, че в страната има туризъм, който трябва да се развива", посочи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Две са опциите за тези, които не представят PCR тест на българската граница. Едната от тях е да бъдат под карантина за десет дни. Другата възможност е да останат в изолация само четири дни, в случай, че си направят тест най-малко три дни след влизането и резултатът е отрицателен.

Според редовните пътници обаче това ще доведе до затруднения.

"Тези, които пристигат, имат "зелен сертификат" общо взето или PCR, тъй като при качването в самолета има такова изискване.  Думата карантина застрашава туризма", добави Драганов.  

Заради новите изисквания през следващата седмица, Националният борд по туризъм ще проведе спешна среща с министъра на здравеопазването.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК