Без нови мерки на национално ниво заради Омикрон, засилва се контролът по границата

Здравният министър сформира ведомствен пандемичен комитет за координация и контрол на въведените ограничения у нас

04.01.2022 | 17:56 Редактор: Жаклина Иванова

В опит да се спре разпространението на варианта Омикрон здравният министър ще актуализира заповедта за влизане в страната на пристигащи от страни, попадащи в "червената зона".

Към момента не се предвижда въвеждане на допълнителни ограничения на национално ниво. Ще се засили обаче контролът на влизащите в страната.

"Лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в "червената зона", освен сертификат за ваксинация или преболедуване, следва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България, а в противен случай ще подлежат на 10-дневна карантина", се посочва в становище на МЗ.

Здравният министър сформира ведомствен пандемичен комитет за координация и контрол на въведените противоепидемични мерки в страната. Той ще бъде ръководен от заместник-министъра доц. Георги Йорданов.

София и Перник се върнаха в "тъмночервената зона" по заболеваемост. Промяна в мерките обаче засега няма да има.

"Ще засилим контрола за спазване на мерките такива, каквито ги има", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Случаите на Омикрон в страната са поне 1 000, твърди математикът проф. Огнян Кунчев. По думите му официално бройката е по-малка, тъй като процесът на секвениране на положителните проби на Ковид-19 у нас е твърде бавен. До дни математикът очаква да достигнем от 2 500 до 7 000 случая на ден.  

"Пикът е относителен, но ако го оставим така, ще бъде някъде в края на януари, началото на февруари. Опасното е, че при тези случаи ще достигне до хора с компрометирана имунна система и не е ясно колко смъртни случая ще има", каза той.

Според проф. Кунчев 80% от населението, било то преболедувало или ваксинирано, има опасност да се зарази с Омикрон, освен ако не е с бустерна доза.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
За какво е цялата тая врътка не мога да разбера...уж Омрикона не е толкова страшен колкото Ковида от предишните две години но мерките са тройни... Сигнализирай за неуместен коментар