Русенци искат да ремонтират домовете си след пожара, имат нужда от материали

Хората се надяват да сменят поне дограмите, докато не е завалял сняг

03.01.2022 | 18:04 Редактор: Елеонора Танева

Хората, пострадали от големия пожар в русенския квартал "Образцов чифлик", отправят зов за помощ. При инцидента загина възрастен мъж, а в четириетажния блок има нанесени огромни материални щети. Обитателите му са готови сами да извършат ремонтните дейности, надяват се на помощ от местната власт.

По време на пожара Искрен Иванов е в жилището си заедно с болната си майка. Когато опитва да излезе навън, вижда в коридора единствено черен облак. 

"Започна да влиза черен катранен дим в коридора ми. Отворихме прозореца на терасата да се проветри. Майка ми е на 72 години, болна е, с инсулт. Взех я, повдигнахме я, успяхме да я пренесем в спалнята, за да можем да се изолираме", сподели за преживения ужас Искрен Иванов.

Ремзи Мехмедов успял да напусне апартамента си, но жена му останала блокирана от пламъците.

"Тя се е пробвала да се измъкне, слязла до третия етаж, загърната с едно одеяло. Видяла е, че няма да успее и се е върнала обратно. И се е барикадирала вътре в стаята. Пушекът беше повече, отколкото пламъкът. Пламъкът беше в самото жилище, стълбището беше цялото черно, аз едвам излязох", спомня си Ремзи Мехмедов.

Щетите, нанесени от пожара, са огромни. Трети ден вместо да празнуват, потърпевшите опитват да разчистят домовете си.

"Прозорците са изпочупени, все пак е зимен сезон, дават го засега да е малко по-благоприятно времето. Ако започне да вали сняг, не знам дали някой ще успее да ни помогне поне да възстановим дограмите", каза Искрен Иванов.

Хората отправят апел за помощ за снабдяване с материалите, готови са сами да извършат ремонтните дейности.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК