ПСС: С лавинна екипировка някои се мислят за безсмъртни, но не са

Висока е опасността от лавини през следващите дни

31.12.2021 | 19:15 Редактор: Елеонора Танева

Опасност от лавини в планините. Тя е в сила през следващите дни заради по-топлото време и натрупалият сняг. В четвъртък лавина в Рила частично затрупа под снега трима души. Те са невредими, но опасността остава.

"Със значителната снежна покривка и повишаването на температурите лавинната опасност се увеличава. Наблюдаваме спонтанно паднали лавини, които са сериозен белег за наличието на лавинна опасност", обясни планинският спасител Атанас Уков.

В Банско пистите са пълни. Валентина и Митко Гатеви карат ски от 30 години.

"Какво по-хубаво от това да караш на 31 декември и на 1 януари. Да закриеш и откриеш сезона", каза Митко.

"Днес беше страхотен ден по пистите", добави Валентина.

Безопасно обаче е само, ако се кара по обработените писти.

"В такава обстановка препоръчваме да не се излиза извън маркираните писти, тъй като това води до сериозен риск за здравето и живота", подчерта Атанас Уков.

Скиорите и сноубордистите, които избират да се спускат по склоновете, където лавинната опасност е голяма, най-често разчитат на специална лавинна екипировка.

"Лавинна сонда, лавинна лопата и еърбег раница са задължителни за хората, които практикуват така наречения фрийрайд. Напоследък стана модерно, но много хора си мислят, че тези устройства ги правят безсмъртни, което далеч не е така", категоричен е планинският спасител.

Сериозна опасност за фрийрайдърите са и скалните прагове. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК