Цените на жилищата в България не растат толкова бързо, колкото преди

Ръстът отбелязва леко забавяне

29.12.2021 | 16:10 Редактор: Здравко Черкезов
Цените на жилищата в България не растат толкова бързо, колкото преди

София продължава да е лидер в страната по ръст на цените на жилищата и през третото тримесечие на тази година, а жилищните имоти са поскъпнали във всички големи градове в страната както на тримесечна, така и на годишна база, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Ръстът на цените на годишна база в столицата се забавя леко и за първи от началото на годината е едноцифрен (9,9%) спрямо почти 12% през второто тримесечие и 11,6% през първото. Между юли и септември новите жилища в столицата са поскъпнали повече от старите, съответно с 11,4% и 8,9%.

Цените на жилищата в София се връщат към растеж и на тримесечна база след спада през второто тримесечие. Общо те са нараснали с 4,4% спрямо периода между април и юни, като отново ръстът на цените при новите жилища изпреварва този при старите – 5,3% спрямо 3,8%.

Общо за страната цените на жилищата са нараснали с 8,7% на годишна база, което е леко забавяне спрямо 9,1% през второто тримесечие. Поскъпнали са както старите, така и новите жилища със съответно 8,8% и 8,5%. На тримесечна база НСИ отчита ръст на цените на жилищата с 3,2% в цялата страна, като повишаването на цените на новите жилища изпреварва това на старото строителство – съответно 4,3% и 2,5%.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК