Ето как ще се изчисляват новите компенсации за скъпия ток

75% от разликата между базова цена и реалната средномесечна борсова цена, обясни министър Николов

21.12.2021 | 18:44 Редактор: Здравко Черкезов

Бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високата цена на тока. Енергийният министър обаче обясни, че ще има промяна в начина, по който се определя размерът на помощта. Подпомагането на бизнеса ще струва 1,5 млрд. лв. и ще продължи до края на март, докогато е и мораториумът върху цените.

Помощите ще са само за онези фирми, които са сключили дългосрочни договори за над 185 лв. за MWh. 

"Размерът на компенсацията ще е 75% от разликата между базова цена и реалната средномесечна борсова цена за съответния месец, но не повече от 30% от реалната цена", съобщи енергийният министър Александър Николов.

Ще бъдат предложени и компенсации за потребителите на природен газ на регулиран пазар, като в тях влизат и топлофикациите.

"Разработена е схема за покриване на загубите на мрежовите оператори за 350 млн. лв. Тази пари ще им стигнат и ще спестят бъдещ дефицит, който би се отразил на повишението на цените за домакинствата и за бизнеса. Целта е до 31 декември битовите потребители и бизнесът да има предвидимост за разходите за електроенергия", заяви министър Николов.

Така компенсациите след декември ще се изчисляват спрямо реалната борсова цена  "Ден напред". Енергийните експерти обаче очакват скоро цената да тръгне надолу.

Най-вероятно приетият от НС мораториум върху поскъпването на тока да е в сила само за битовите потребители, без да засяга бизнеса, търгуващ електроенергия от свободния пазар. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК