Ситуацията след потопа у нас се нормализира, плащат обезщетенията по нов механизъм

Областните управители на Благоевград, Смолян и Кърджали бяха на спешна среща в МС

15.12.2021 | 19:18 Редактор: Жаклина Иванова

Ситуацията в страната постепенно започва да се нормализира след проливните дъждове в почивните дни. Областните управители на Благоевград, Смолян и Кърджали бяха повикани на спешна среща в Министерския съвет заради бедствията от последните дни. Там ситуацията е най-критична. Втори ден учениците в община Рудозем не са в клас заради липсата на ток. А след проливните дъждове, местните власти започнаха да описват щетите.

"Към момента вече надхвърлят 2, 8 млн., но все още комисията минава да описва", каза кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

А щетите трудно се описват, защото водата не се е оттеглила навсякъде. Друго проблемно място е падналият мост към една от махалите на село Елховец.

След срещата на областните управители на Благоевград, Смолян и Кърджали с новия кабинет стана ясно, че приоритетно ще започне възстановяването на отнесените мостове. Парите за обезщетенията обаче ще дойдат след представяне на план-сметка.

"Вместо първо да се действа, след това да се плаща, а накрая да се изследва какво, защо и как е направено, ще въведем нов модел на работа в спешен порядък. Областните управители бяха инструктирани заедно с всички ресорни министерства да представят до края на деня доклади за това какви са необходимите ремонтните възстановителни дейности, които трябва да бъдат извършени. С подробни отчети за единичните цени и количествено-стойностните сметки, така че още до края седмицата при първа възможност да бъдат извършени огледи от експерти. Те трябва да установят какъв е точният размер на щетите и след това да бъдат отпуснати незабавно необходимите средства, за да се извърши ремонта на засегнатите инфраструктурни и други обекти", съобщи началникът на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова.

Държавата ще търси и отговорност.

"Бяха възложени като приоритети също така обследване на възможността за търсене на отговорност на лицата, който са рехабилитирали през последните две години, и въпреки ремонтите се е стигнало до настоящите инциденти", добави тя.

Пред Bulgaria ON AIR екоминистърът Борислав Сандов обяви, че две от басейновите дирекции не са спазили плановете за управление на риска от наводнения.

"Установих, че част от мерките на практика не са били изпълнени. Това е довело и до щетите", изтъкна той.

Сандов напомни, че заради климатичните промени все по-често ще ставаме свидетели на екстремни явления.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК