Дъждовна и снежна събота, оранжев код за валежи и силен вятър

По проходите ще има условия за преспи и навявания

11.12.2021 | 07:40 Редактор: Елеонора Танева
Дъждовна и снежна събота, оранжев код за валежи и силен вятър

За 11 декември 2021 г. НИМХ издаoe предупреждение от втора степен (оранжев код) за значителни валежи и силен вятър в 4 области в Южна България. Това са областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Очакваните пориви на вятъра са до 90 км/ч. Жълт код е обявен за 20 области в страната. 

Валежите от дъжд ще започнат в Западна и Централна България. До края на деня ще завали и на изток. В централните райони на Южна България количествата ще са значителни - между 35 и 65 мм. Температурите ще са от 3°-4° в Северозападна България до около 15° в Източна България. 

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, над 1700 метра - от сняг. В Рило-Родопския масив ще се образува нова снежна покривка. По проходите ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 5°, на 2000 метра 0°.

Сутринта по Черноморието облачността ще е разкъсана, но още преди обяд от югозапад ще се увеличи и до вечерта ще завали дъжд. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югоизток. Максимални температура на въздуха: 12°-16°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК