Медици и студенти искат оставката на Кацаров: Няма да позволим ликвидацията на болница "Лозенец"

Здравният министър е категоричен в решението си

10.12.2021 | 13:53 Редактор: Тодор Петров

Трети пореден протест на медици от болница "Лозенец" поиска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров. Екипът е против сливането на тяхното лечебно заведение със Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев", докато се строи новата педиатрия.

"Ликвидацията на Университетска болница "Лозенец" е акт, който не може да бъде приет с лека ръка, дори това да е с популистка цел. Никой от нас не е против детското здравеопазване. Никой не е против да се изгради модерна детска болница. Но не да ликвидираме Университетска болница "Лозенец", настоя изпълнителният директор на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев.

Протестиращите се събраха през Министерството на здравеопазването, продължиха към Министерския съвет и приключиха с протеста пред Народното събрание. 

Медиците смятат, че няма как в болница "Лозенец" да се помести педиатрията, защото няма места и е невъзможно това да се случи технически. Притесняват се също така, че може да загубят работата си. 

В протеста се включиха и студенти по медицина. Те са притеснени, че няма да може да стажуват в болница "Лозенец". А по-рано днес Медицинският факултет към Софийския университет обяви, че спира всички учебни занятия и стажове.

Здравният министър обаче е убеден в своето решения. Пред Bulgaria ON AIR той обяви, че е получил подкрепа от Министерския съвет и Народното събрание.

"Правителствена болница е здравна аномалия, останала от времето на тоталитарната държава. В същото време болните деца се лекуват в много лоши условия в сегашната детска болница. Няма апаратура, стаите са малки, ужасни условия. В същото време имаме най-луксозната болница - Правителствена. Властта казва, че се отказва от привилегията и отваряме вратите ѝ за децата. Това няма да доведе до унищожаване на болница "Лозенец", заяви здравният министър Стойчо Кацаров в "България сутрин".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК