Боян Биолчев пред „Умно село“: Нещастието на човек е в свръхочакванията

По повод рождения ден на писателя Bulgaria ON AIR ще излъчи епизода „Нищо за продан” от поредицата

09.12.2021 | 16:14
Боян Биолчев пред „Умно село“: Нещастието на човек е в свръхочакванията

Камерата на „Умно село“ се потапя в света на един от най-елегантните съвременни български разказвачи. И се наслаждава заедно с него на любопитството и интелекта, което, според писателя-спортист е „най-томителното състояние на човешкия дух”. По повод рождения ден на обичания Боян Биолчев, тази неделя, на 12 декември, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизода „Нищо за продан” от поредицата.

Място на действието е бунгалото в Резово, където дълги години Боян и съпругата му – кинорежисьорът Мариана Евстатиева - сменят самоличността си за някой и друг месец от годината. Гледната точка е една единствена – към морето, неговият тайнствен приятел. Създателят на полонистиката в България, дългогодишен ректор на Софийски университет, антарктик, спортист, сценарист и белетрист, е известен бохем, умеещ да се радва на живота.

Границите ми са пластични, но не ги опъвам до скъсване, никога. Но имам абсолютна мярка за всичко. И знам, че това също е форма на свобода“, споделя писателят.

 Като всеки истински мъж и спортсмен харпунджията Биолчев се гмурка без кислородни бутилки – това според него е по-честна битка с жертвата, чието единствено оръжие е свободата на движение и „природно спестеният страх от удавяне”.

Нещастието на човека е в свръхочакванията. По-добре е да си реалист, а освен това има и нещо, на което човек се учи – да се радва на мига”, споделя на излизане от водата човекът с неопренова кожа, и с един кефал, висящ на кръста му.

Не пропускайте епизода „Нищо за продан“ от документалната поредица „Умно село“ с обичания писател Боян Биолчев в главната роля – тази неделя, 12 декември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.