Разчистват срутището в Смолян, търси се трайно решение на проблема

Хората събират подписи за взимане на бързи мерки за обезопасяване на района 

09.12.2021 | 13:27 Редактор: Тодор Петров

Започна разчистването на срутището в Смолян, където вчера скала падна върху кола с бременна жена. За щастие, не се стигна до сериозни наранявания.

Багер с хидравличен чук разби големия скален къс на пътното платно на улица "Миньорска" в града. 

От областната управа обясниха, че ще търсят финансиране за трайно решение на проблема. Според тях някои срутища в района са се активирали заради лошото време. 

Хората обаче са притеснени, че заради влошаването на времето инцидентите ще зачестят. Започнаха и събиране на подписи за предприемане на бързи мерки за обезопасяване на района. 

"Да благодарим на Господ, че не е станала белята, и не ни е затиснал камъкът. Ние искаме да се направи едно хубаво укрепване на стената. Поне да сложат като на централните пътища мрежа", каза Карамфилка Топова.

Местната управа търси финансиране за дългосрочно укрепване на свлачището, обмисля се да бъдат поставени и еластични огради.

"Ще пишем до "Геозащита", защото това е най-голямото свлачище в България. Те да ни дадат становище, след това ще направим проект за укрепване", обясни зам.-кметът на община Смолян инж. Мариана Цекова.

От община Смолян ще потърсят и експерти, които да огледат новообразуваните пукнатини в ската.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК