Пътници без маски в градския транспорт - разправии, белезници и глоби

Контрольорите нямат правомощията да глобяват

01.12.2021 | 18:42 Редактор: Тодор Петров

Арестуваха жена в столичното метро заради това, че не носи маска. Случаят е от тази сутрин и за пореден път повдигна въпроса за спазването на правилата. 

И докато на метростанциите има постоянно полицейско присъствие, над земята положението е по-различно. Контрольорите нямат правомощията да глобяват пътниците, а само да ги свалят, ако са без маска. Това може да се случи, ако има полицай с тях. 

Екип на Bulgaria ON AIR направи бърза проверка и още в първите трамваи откри пътници без маски. 

"Неглижират хората. Не се носят, всекидневно сме свидетели. А е много важно. Аз самата съм ваксинирана и педантично нося маска. Тя е най-силното средство за предпазване, заедно с ваксината", каза д-р Надежда Хаджиева. 

От центъра за градска мобилност са направили над 31 хил. проверки от началото на годината. Глобените са точно 418. И тук обаче не липсват случаи, когато нарушителите се държат грубо.

"При проверка се държи нелицеприятно, грубо спрямо контролните органи. Нашият инспектор също взима участие, при което пътникът не се съгласява да напусне или да си сложи маска, което налага съдействие от страна полицейските служители и това лице е осъдено от районния съд", коментира Станислав Станков - организатор контрол на дейност в ЦГМ. 

Ако решите да оставите маската си в джоба, докато пътувате с градския транспорт, ви грози глоба от 300 до 1000 лв.

Проверка в градския транспорт направиха Иван Кънчев и Йордан Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК