Христо Алексиев: България ще има собствен специализиран кораб за търсене и спасяване

"Той ще се използва и за научни изследвания и обучение на студенти", посочи министърът

01.12.2021 | 11:35 Редактор: Жаклина Иванова
Христо Алексиев: България ще има собствен специализиран кораб за търсене и спасяване

Задействана е процедура за проектиране и строителство на български специализиран кораб за търсене и спасяване. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев по време на среща с помощник-ректора на Технически университет-Варна Веселин Миланов и експерта по морски технологии в ТУ и капитан на спасителния влекач на БМФ-Варна кап. Андрей Станев.

Министър Алексиев посочи, че плановете са строителството на кораба да се финансира със средства от Програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 и проектът вече е включен в обхвата на програмата, която беше изпратена в Брюксел за одобрение. В началото на 2022 г. ще бъде обявена процедурата от ИА "Морска администрация".

"Този кораб ще се ползва не само за спасителни операции, но и за научни изследвания и обучение на студенти", поясни министърът.

Представителите на Технически университет-Варна, който беше активен партньор на държавата по време на спасителната акция на "Vera Su", и министър Алексиев обсъдиха изготвянето на техническо задание за проектиране на плавателното средство, съобщиха от министерството. 

По думите на Веселин Миланов университетът има капацитет да обучава студенти в областта на аварийно-спасителната дейност.

"След успешната реализация на операцията по спасяването на "Vera Su", за която от няколко международни компании заявиха, че могат да проведат най-рано през пролетта на 2022 г., българската държава успя със собствени сили и средства да се справи. Ние бихме искали този опит да се изучава и предава на студентите в бъдеще", заяви кап. Андрей Станев.

За целта в момента се изготвя учебен план и се монтира филм с кадри от дроновете на Европейската агенция за морска безопасност, чрез които ще може подробно да се показва на бъдещите савьори всеки етап от спасителната акция.

По време на срещата кап. Станев отправи покана към министър Алексиев за съвместна организация на национална кръгла маса, която да събере на едно място образователните институции, държавата и бизнеса. Целта е събитието да се проведе още през декември.

Снимка: Пресцентър на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК