Мъж почина заради липса на места в болниците. Медиците: Семейството му беше агресивно

В началото на септември той е диагностициран с пневмония

30.11.2021 | 14:01 Редактор: Искра Ангелова

62-годишен мъж почина, докато чакал да бъде приет в болница. Близките му твърдят, че медицинската помощ не е била адекватна. Спешният екип отвърна: "Пациентът е бил лекуван, а семейството му е било агресивно."

В началото на септември Йордан Иванов е диагностициран с пневмония.

"Закарахме мъжа ми в "Св. Анна", казаха, че не е с Ковид-19, да го лекуваме вкъщи", каза съпругата на починалия - Илона Александрова.

Състоянието на мъжа обаче се влошава. Следва обаждане на 112 и настаняване на мъжа в Пета градска болница. 

"Там лежа 25 дни и го изписаха в тежко състояние. Нямаше никакъв резултат", сподели тя.

Отново без резултат семейството продължава лечението вкъщи. До 19 ноември, когато мъжът е настанен за лечение в "Александровска" болница, но за кратко. Оказва се, че трябва да бъде приет в отделение по гръдна хирургия, каквото в здравното заведение няма. Часовете в търсене на свободно място в друга болница завършват без резултат.

"В 23:30 телефонът ми звънна, вдигам и оттам ми казаха: "Елате си вземете пациента от адреса, излязох бързо. Линейката беше отворена, съпругът ми беше гол, с висящи кабели, с торбичката за урина на корема. Съпругът ми плачеше: "Моля, помогнете ми! Не мога да дишам", допълни Илона.

Според съпругата на Йордан лекарката се е заключила в линейката и не е оказала помощ на мъжа.

"Отворихме вратата, тя излезе и каза: Аз не съм виновна, на мен ми го изпратиха. Не го искат никъде и ми го изпратиха, на магистралата го прехвърлихме от една линейка в друга. Попитах: "Какво сте прехвърлили. Чувал с картофи ли?". Тя каза: "Вземете едно одеяло и елате да си го взимате. Аз не мога да се занимавам с вас", каза още Илона Александрова.

Лекарката обаче твърди друго - грубо отношение е имало не от нея, а от близките на пациента.

"За секунди дворът се изпълни с 15 човека. Не съм била заключена в линейката, бях до пациента през цялото време", посочи д-р Диана Кацарова.

В опит да помогне на Йордан, д-р Кацарова твърди, че е била обиждана от близките му. Вика патрул, а той – втори. С тяхна помощ успява да стигне до пациента, но се оказва късно. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК