Калфин за преговорите: Това е коледен списък, какво искаме да се случи

Не виждам преговори по социалните проблеми, допълни експертът

29.11.2021 | 14:30 Редактор: Таня Харизанова

По повод трагедията, която се случи в дома за възрастни хора в с. Рояк, бившият социален министър Ивайло Калфин каза в предаването „Опорни хора“: „Тези домове трябва да работят по специални условия и би трябвало да им се отдели по - специално внимание. Защото това е процес, който е не само в България, а в цяла Европа - населението застарява и грижата за възрастните хора е изключително важна“.

„За разлика от децата, за възрастните хора не би трябвало да търсим точно семеен тип приемане, защото това да бъдат в дом им дава медицинско обслужване, наблюдение, социални контакти и т.н. Един възрастен човек много по - трудно се гледа в домашни условия. Няма нищо лошо те да бъдат в домове, но те трябва да отговарят на условията. Аз не очаквам някой на 2-ри януари да затвори и да сложи катинара, и да изгони хората на улицата“, категоричен е Ивайло Калфин.

„Действително условията трябва да бъдат добри, проверките трябва да бъдат много строги. Който иска да развива частно такава дейност, би трябвало да отговаря на тези условия. Според мен трябва да се търси разширяване даже на тази мрежа“, добави Калфин.

„Това, което се случи в Рояк, е една голяма трагедия, която обаче няма да е редно да я пренесем във всеки един дом за възрастни хора. Аз познавам домове за възрастни хора, които са много добри.

Като кажем държавни, трябва да имаме предвид общината. Това са общински грижи. Държавата ги финансира, но ги изпълнява общината и много често общината го възлага на неправителствена организация, която може да се занимава с дома или някой друг, който да осъществява самото управление. И действително има много добри примери, не трябва да слагаме всички под общ знаменател“, уточнява бившият социален министър.

„Не трябва да има нито един дом с лоши условия. Но при всички случаи не трябва да ги слагаме всички под един знаменател и да казваме, че това са някакви къщи на ужасите.

Няма достатъчно персонал. В Европейската фондация за подобряване на труд и живот правим едно изследване за дългосрочната грижа. Това е грижата, която не е медицинска, но изисква по- дълго отношение и възрастните хора са в нея. Разликата е около 15-18 пъти средно за европейските страни между тези, които се грижат в домове, примерно за възрастни хора, и тези, които се грижат по неформален начин - вкъщи, лични асистенти, не е задължително да са в семейство. Има хора, между другото и много българи, които се грижат за възрастни хора в Европа. Това е абсолютно нерегулирана професия - няма работно време, няма минимално заплащане, няма нищо. Но това са така наречените неформални грижи. Те са 15- 18 пъти повече, отколкото формалните в Европа. Очевидно, че нуждата е много по- голяма от това, което има. Трябва не само да се мисли, пандемията още повече намали хората, които са готови да се занимават с подобен вид грижи“, каза Калфин.

По повод преговорите на партиите и коалициите, преговорите на А-отбора, Ивайло Калфин коментира:

„Нашето първенство трябва да го сравняваме в кой шампионат играе. Хубаво е да сравняваме нашите данни с тези, които са в Европа. Все пак, ако искаме да се стремим към някакви стандарти, не е хубаво да гледаме само в пъпа си. И да видим какво се случва в България и какво се случва в европейските държави. Първо, в кампанията не видях много дебати и много идеи по социалната политика. На практика нямаше нищо. Не виждам преговори там по социалните проблеми. Това е един дълъг коледен списък, какво искаме да се случи, евентуално“, категоричен е Ивайло Калфин.

Цялото интервю гледайте във видеото!

 

 

 

 

 

 

 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Wiki
преди 2 години
От ПП са аматьори, а другите са се хванали за кокала, защото при нови избори ще изчезнат като Мая и сие. Нищо няма да направят галениците на Радев. Само губят ценно време и забатачваме още повече. Сигнализирай за неуместен коментар