Време било АПИ, "Автомобилна администрация" и КАТ да спрат да бъдат недосегаеми

Институциите закъсняха с анализа за концентрацията на катастрофи в този участък, заяви Красимир Георгиев

23.11.2021 | 11:16 Редактор: Елеонора Танева

Експертизи ще покажат какви са причините, довели до трагедията с автобуса на магистрала "Струма", при която загинаха 45 души.

"Сигурно има и шофьорска грешка, и техническа неизправност. Не изключвам и състоянието на пътя да е допринесло за трагедията. Катастрофата е станала в условията на ситен дъжд, който е много по-опасен от поройния дъжд. Когато вали силно се отмива праха, наслоен върху настилката и коефицентът на сцепление е по-добър", каза председателят на УС на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че ситният дъжд създава филмов слой, който намалява сцеплението на гумите. 

"В такава ситуация няма много възможности за реакция. Трябва да има тотална реформа за качеството на обучение на шофьорите. Време е АПИ, "Автомобилна администрация" и КАТ да спрат да бъдат недосегаеми и да се търси отговорност за тяхната дейност", добави Георгиев. 

В участъка на магистралата край Боснек често стават катастрофи.

"Това е невралгичен участък, силно рисков. АПИ какво направи? Трябваше отдавна да изследват пътя, да се установят причините за повишената концентрация на катастрофи. Вече трябваше да има взети мерки. Ако беше направено необходимото, можеше и да не се стигне до трагедията", убеден е експертът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК