МЗ с важно уточнение колко ни пази първата доза ваксина срещу Ковид-19

Завършеният ваксинационен цикъл пречи на вируса да мутира

22.11.2021 | 12:59 Редактор: Елеонора Танева
МЗ с важно уточнение колко ни пази първата доза ваксина срещу Ковид-19

Силен имунен отговор срещу Ковид-19 се предизвиква след завършен имунизационен цикъл. По този начин, освен че ще сме предпазени от тежко протичане на заболяването, ще се избегне появата на нови мутации на вирусните варианти.

Те могат да бъдат с по-голяма заразност, по-тежко протичане на заболяването, уточняват от Министерството на здравеопазването. 

Последни проучвания показват, че наличните ваксини са ефективни срещу различните варианти на вируса. В момента доминиращ в Европа остава Делта вариантът.

При незавършен ваксинационен цикъл, с поставена една доза от ваксините с двудозов прием, ефикасността на имунния отговор значително намалява. Ето защо завършената ваксинация е от съществено значение за постигане на добър защитен ефект, уточняват от МЗ.

"При адекватен имунен отговор различните мутации на Ковид-19 не оказват голямо влияние върху ефективността на ваксините. Всички одобрени в ЕС ваксини са кодирани за spike-протеина на базовия вирус. Ето защо може да се предположи, че въздействието на мутациите върху ефикасността на ваксините е сходно", пише в изследване на учените от института "Роберт Кох" в Германия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
dd
преди 2 години
ако разгледате gisdata сайта, където са натрупани данните с бройките заразени по седмици, може да видите че новите вълни - да ги наречем мутации идват от англия и 1-2 ислямски държави в азия Сигнализирай за неуместен коментар