Възрастните се затрудняват с машините: Натискаме и излиза или вълк, или мечка

Освен от машините, притеснения имаше и заради Ковид-19

14.11.2021 | 19:33 Редактор: Здравко Черкезов

В русенското село Бъзън няма много желаещи да гласуват. Възрастните хора преобладават в селото и, оказва се, се страхуват да гласуват с машини.

"Знаем, не знаем – с машина не сме гласували, но все ще се научим тука. Все някой нещо ще каже. Ще натиснем копчето и каквото излезе – или вълк, или мечка", споделиха жители на селото. 

Освен от машините, притеснения има и заради Ковид-19. 

"Имаме и много хора, болни от Ковид. Те са си вкъщи под карантина. Имаме и много хора в болниците, така че и това ще повлияе върху решението на хората да излязат и да упражнят правото си на глас, защото се страхуват", смята кметът на Бъзън Василена Цанкова.

Кметът на селото обясни, че право на глас имат около 860 души, разделени в две секции. В първата секция регистрирани за гласуване са около 400 души, но до обяд само 39 от тях са дали своя глас. Във втората секция по списък са 600 души, от които 20 гласували. 

"Възрастните хора се притесняват от изборите 2 в 1. Става бавно, защото буквите са им мънички, объркват, не успяват да натиснат правилната опция и след това не могат да се върнат. Имат само 3 минутки, след което системата ги изхвърля и това е предпоставка за много грешки. Когато излизат, споделят и с други и някои даже се отказват пред секциите да гласуват. Но се надяваме до края деня нещата да се променят, хората да се успокоят", сподели Цанкова. 

Все пак имаше и гласуващи, които не се притесняват и вярват, че вотът е важен за бъдещето на България. 

"Тук сме село с българи, турци и мохамедани. При нас проблеми няма проблемът е горе. Всеки трябва да има някакви предпочитания и да ги направи така че все пак да се получи нещо добро", каза Румен Христов.

Така част от жителите на село Бъзън дадоха своя глас, въпреки епидемията и въпреки притесненията от машините.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК