Обезобразена, разрушена и обрасла - каква ще бъде съдбата на къщата на Иван Гешов

Сградата културен паметник няма да бъде превърната в хотел

11.11.2021 | 19:08 Редактор: Теодора Патронова

Спасение за къщата на Иван Гешов в столицата. Сградата културен паметник няма да бъде превърната в хотел. Съдът я призна за единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с изработването на нов Подробен устройствен план. Къщата обаче се руши. 

Обезобразена, разрушена и обрасла - така изглежда автентичната къщата на Иван Гешов в центъра на София.

Сградата e cтрoeнa мeжду 1905 и 1907 г. пo прoeкт нa Никoлa Лaзaрoв – eдин oт нaй-извecтнитe бългaрcки aрхитeкти по това време. Привaтизирaнa e прeз 90-тe гoдини нa XX вeк, a ceгa e в oкaянo cъcтoяниe, cлeд кaтo нe ce пoддържa oт нacтoящия cи coбcтвeник, въпрeки чe e архитектурен паметник.

Фотографът Иван Шишиев улавя разрухата на сградата през обектива си през годините.

"Първият път, когато я снимах, беше преди около 5 години, заради самите елементи, които имаше, които за съжаление голяма част от тях са вече изпаднали. Има глави на ангелчета, глави на лъвове, които са изключителни за неокласицизма. Когато за първи път я снимах, тя все още не беше така облепена, все още имаше някаква надежда, че тя ще се оправи, но след това се случи този пожар", разказа Иван Шишиев.

Къщата на Иван Гешов е поредната сграда паметник на културата, която се е превърнала в убежище за бездомни. Таня живее на метри от нея.

"Има клошари, които живеят тук, от много години. може би от 5 години. Подавали сме сигнали доста, защото те са агресивни, употребяват наркотици, викат нощно време. Надяваме се да се вземат мерки, за да се ремонтира, тя е опасна. Да се намери механизъм по който да се задейства ремонтът на сградата", обясни Таня Паунова.

През годините собственикът на къщата е бил глобяван за това, че не я поддържа. През 2016 г. е изготвен проект за седеметажна сграда, съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). В него се предвижда сградата да се събори, а само фасадата да се вгради в 7-етажен хотел.

Главният архитект издава заповед това да не се случва и в крайна сметка ВАС взе решение в полза на Столичната община.

Добрите новини обаче свършват дотук. Сградата се руши и не е ясно дали собственикът ще се реши да възстанови автентичния ѝ вид. Налагани са му и три глоби. 2 от тях е успял да обжалва и така и не е платил.

"Законът въпреки че предвижда налагането на големи глоби от по 50 000 лева - ефектът не го виждаме. Глобите се обжалват и мерки не се взимат. След като е ясно , че там няма да има хотел, е редно собственикът да прецени, че най-доброто и за него е да възстанови хубавия вид на къщата и да я използва за нещо. Аз не изключвам и възможността, ако има възможност да придобие имота, да го направи. такава знакова, емблематична сграда трябва да бъде запазена", заяви Трайчо Трайков 

Столичната община е връчила заповед на собственика за аварийна консервация на застрашените елементи от фасадата. Екипът на Bulgaria ON AIR потърси собствениците, за да разберем намеренията им, но не получи отговор.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК