Ричард Ран: Забраната за добив на шистов газ може да изиграе лоша шега на България

Страната е направила много за последните 25 години, смята един от авторите на плана за преминаване от планова към пазарна икономика

01.04.2014 | 16:30 Редактор: Боян Христов
Ричард Ран: Забраната за добив на шистов газ може да изиграе лоша шега на България

Забраната за добив на шистов газ в България е необмислена постъпка, която може да направи лоша услуга на страната. Такова мнение изрази икономистът Ричард Ран в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Специалистът дори определи това решение на правителството ни като „автогол“.

Въпреки това обаче Ран вярва в по-доброто бъдеще на България и е очарован от промяната, която е настъпила в страната ни през последните 25 години.

Ран е оптимист за бъдещето на България, тъй като установява огромен напредък за последните години и вижда възможност за продължаване на модернизирането и просперитета на държавата ни най-вече в икономически план.

Той припомни старите автомобили, лошите пътища, ограничения брой заведения и ресторанти, както и липсата на пълна свобода, невъзможността да правиш всичко, което си пожелаеш. Днес Ран прави констатация, че България е една модерна държава, а нейното лице София е прекрасна европейска столица.

В интервюто си Ран заяви, че напрегнатите отношения между Русия и Украйна, и по-скоро Крим, могат да прераснат в нещо много по-голямо, въпреки че се въздържа от някакви конкретни прогнози относно развитието на ситуацията. Според него президентът Путин би трябвало да премисли положението и да действа по-спокойно.

„Вярно е, че повече от половината от населението в Крим е рускоговорящо, но това все пак не може да оправдае руския президент изцяло, че действа все едно тази територия е негова, което изглежда е крайната цел“, коментира Ран.

Напълно реално е скоро Русия да поиска да привлече към себе си и други страни, намиращи се в близост до нея, като освен Приднестровието, има вероятност да предяви претенции и към Беларус и балтийските страни, предупреди икономистът.

За съжаление, санкциите, които САЩ се опитва да наложи, не могат да бъдат приети сериозно и нямат и не биха имали ефект и в бъдеще. Ясно е, че се налага затягане и по-сериозно отношение към проблема. Една от евентуалните мерки би трябвало да бъде финансова санкция, поне така смята икономистът.


Тук обаче също има уловка, понеже Европа в момента е зависима от Русия, тъй като внася от нея газ и петрол. Разбира се, и Русия зависи от Европа, заради приходите, които получава от износа си. Така се получава един порочен кръг и затова Ран не знае дали и финансовите глоби биха имали резултат.

Той определя като възможност за излизане от този омагьосан кръг сценария Европа сама да произвежда шистов газ и да е напълно независима. Според него това е абсолютно възможно и дори посочва като пример САЩ, които не разполагат с по-големи възможности от Европа, тъкмо обратното, но пък там се осъществяват много повече проекти и затова Америка може да се похвали с енергийна независимост. Определено разковничето според него е в добиването на газ в Европа, защото тя има възможност за това. По този начин ще се освободи от символичното робство, наложено й от Русия.

В случай че все пак бъдат наложени глоби и Русия реши да спре износа на газ, със сигурност и двете страни ще бъдат ощетени. Ричард Ран подчерта, че някои европейски страни биха били в голям степен засегнати, защото внасят 95% от газа си от Русия и тези страни са Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и България.