Герджиков поиска от държавата финансова инжекция за бизнеса и за хората

Кандидат-президентът подкрепи исканията на фирмите

06.11.2021 | 17:46 Редактор: Тодор Петров
Герджиков поиска от държавата финансова инжекция за бизнеса и за хората

"Подкрепям исканията на бизнеса за адекватни компенсации от страна на държавата, тъй като в момента високите цени на тока и газа означават опасност от масови фалити на фирми и неизпълнение на договори в страната и чужбина", заяви кандидат-президентът проф. Анастас Герджиков на среща с бизнеса в Бургас.

"Инфлацията, която допусна служебното правителство, води до намаляване на платежоспособността на работещите. Те от своя страна ще настояват за по-високо заплащане, а бизнесът не може да си позволи вдигане на заплатите заради многократно нарастване на разходите за електроенергия и газ. Всичко това създава порочен кръг на задлъжняване и фалити сред фирмите и бедност и безизходица сред хората", смята той.

Компания, която е плащала 600-700 лева за ток, в момента трябва да плати 1500 лева, дадоха пример от бизнеса. Предприятие във Враца, което досега е давало 9 000 за ток, вече дължи 30 000 месечно. 

"Необходима е финансова инжекция за бизнеса и за хората, която да гарантира, че сметките им за ток ще се запазят на нормални нива и ще могат да си позволят да ги плащат", посочи още проф. Герджиков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК