Учениците и родителите все по-тревожни за връщането в клас

Стефания и Виктор са първите ученици, които бяха изследвани с щадящите тестове

04.11.2021 | 18:44 Редактор: Теодора Патронова

Стефания и Виктор са първите ученици, които бяха изследвани с щадящите тестове. Тестването ще се прави от учители или помощници в класните стаи.

"По-сигурна се чувствам като се тествам един-два пъти в седмицата. и вече трябва да се чувстваш ок. По-добре е да се тестваме, за да ходим на училище и да се виждаме с всички", каза Стефания.

След получаване на резултат, пробите ще се изхвърлят в пликове, които ще се складират в свободно помещение в училището. Екипи на регионалното министерство по график ще обхождат учебните заведения и ще прибират биологичните отпадъци. След което ще бъдат изгаряни.

"Моите колеги първото, което ме попитаха: госпожо, означава ли това, че ние ставаме на първа линия, като медиците. това беше първият въпрос, който ми зададоха", коментира директорът Мая Зафирова.  

Учениците, които няма да бъдат тествани, ще учат онлайн. За тях има два варианта - да участват в часа паралелно, но в онлайн среда или преподавателите да им изпращат материали и задачи, без да им преподават допълнително.

"Наистина е предизвикателно, защото времетраенето на часовете е различно, когато сме присъствено и когато сме в електронна среда", поясни преподавателят по БЕЛ и История и цивилизация в ОУ „Ангел Кънчев“ в Русе Ралица Матеева.

Психолозите вече отчитат повишение на тревожността, както у родителите, така и при децата.

"Децата обаче имат склонността да поемат тревожността на родителите. Ако родителят е тревожен, стресиран и трепери сутринта като заведе детето си, че трябва да се изплюе и да го тестват, детето ще стане тревожно и ще се стресира. Все по-често идват родители при мен и търсят съдействие по отношение на тревожността на децата си и все по-често разбирам, че тревожността на детето е успешно проектирана от родителя. това е заключението", разказа психологът Калин Гайтанджиев.

До момента са поръчани 400 хил. теста, а броят на учениците от 1-ви до 4-ти клас в страната надхвърля 230 хиляди. Според изчисленията на образователното ведомство те трябва да стигнат за около 2 седмици. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Демонстрация на МОН как ще бъдат тествани децата в училище:

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК