Сметище от дарения: Десетки дрехи, обувки и играчки са захвърлени край Нови хан

За месец поне веднъж местните власти попадат на такава гледка

03.11.2021 | 19:45 Редактор: Жаклина Иванова

Сигнал за захвърлени десетки дрехи, обувки и играчки на поляните край Нови хан. Според местни това са дарения от приюта на отец Иван.

Изхвърлените дрехи и играчки се намират на 1,5 км от приюта на отец Иван. Местни ловци сигнализират местната управа. Стотици дрехи, повечето от които нови, са разхвърляни на поляната край Нови хан. Подобни гледки са често срещани тук. За месец поне веднъж местните власти попадат на такива изхвърлени дрехи, казва кметът. Този път обаче има следи откъде са пакетите.

"Сред дрехите има товарителници и пликове, на които ясно пише, че получателят на въпросните пликове, които са разкъсани и разхвърляни, е домът за сираци "Св. Николай" в Нови хан", посочи кметът Александър Стоичков.

Преди месец в социалните мрежи излиза фалшив призив от името на дома на отец Иван за даряване на дрехи. Пристигат много, но оттам са категорични, че те не са изхвърляли дрехите.

"Бях принуден да раздавам на хора в Доганово, Живково. Ние даваме и хранителни продукти, когато имаме повече", обясни отец Григорий.

Давайки им кашоните и чувалите, някои са ги използвали, а други са ги изхвърлили. В центъра на Нови хан има контейнер за рециклиране на дрехи, който обаче също е препълнен. А кметът ще издаде предупреждение на дома за сираци.

"Не е редно да санкционираме дом, в който живеят сираци, но ще потърсим тяхната подкрепа и заедно с общината да почистим това място и в бъдеще да не се случва това повече", добави той.

"Поемам отговорността за това нещо. Да, може би е грешка, че съм давал така на хора. Идеята е била да помогна, да ги раздам, да бъдат в употреба", каза отец Григорий.

Отец Григорий е категоричен, че не приемат никакви дрехи, само и единствено хранителни продукти. А по думите на кмета своеобразното сметище ще бъде разчистено още утре.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК