Най-големият социален дом в Бургаска област е пред фалит, персоналът напуска

Служителите настояват за решение от страна на държавата

03.11.2021 | 19:58 Редактор: Теодора Патронова

Най-големият социален дом в Бургаска област е пред фалит. Персоналът напуска заради унизително заплащане. Средствата за издръжката на 130-те обитатели с умствена изостаналост не достигат. Служителите настояват за решение от страна на държавата.

"Ние работа си я гледаме с любов. И всичко даваме от себе си. Каква вина имат тези хора, каква вина….Ние ще напуснем и те остават на произвола на съдбата. Ти не можеш да работиш за 650 лв.! От тия 650 лв. държавата ти удържа данък. Близо 160 лв. на теб ти остават някакви трохи на масата ", коментира Костадинка Гошева, хигиенист.

Първи напускат единственият фелшер в дома и психиатърът.

"Без нея, когато няма кой да назначава медикаментозната терапия, не искам да знам какво ще се случва в този дом! Имаме хора с тежка патология, имаме всички степени на умствена изостаналост, имаме шизофренно болни, тяхното поведение е абсолютно непредвидимо", поясни клиничният психолог Таня Атанасова.

Директорът на дома Любчо Марков заяви, че служителите се чувстват недооценени.

"Те работят на минимална работна заплата и имат готовност да напуснат", добави той. 

Министерството на труда и социалната политика знае за проблема, но реакция няма. Освен за заплати трябват и повече пари за издръжка на дома.

"Бюджетът, който беше приет в началото на годината, не отговаря на условията, които са в края на годината. Всички знаете за какво става въпрос - за увеличение на ток, метан, хранителни продукти, постелъчно облекло", каза кметът на Камено Жельо Вардунски.

От дома искат помощ от служебното правителство, за да изкарат зимата, а бюджетът да се актуализира два пъти годишно.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК