Отново в час - учители искат допълнително заплащане, за да тестват децата

От 8 ноември учениците от 1 до 4 клас ще са пак в училище

03.11.2021 | 18:40 Редактор: Жаклина Иванова

От 8 ноември учениците от 1 до 4 клас ще са отново в училище, но при условие всеки понеделник и четвъртък преди първия час да им бъде правен щадящ тест. Това е записано в нова заповед на здравния министър. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тест, ако лицата не могат да представят сертификат за ваксинация или преболедуване. От значение е и процентното разпространение на заразата в различните области.

Масово учителите не са съгласни да правят тестове за Ковид-19, тъй като го смятат за рисково. Ще искат и допълнително заплащане.

"Това е извън нашите задължения. Моето задължение е да организирам образователния процес. Тестването е нова отговорност", посочи директорът на 119 СОУ- София Диян Стаматов.

Родителите отново са разделени по отношение на тестването на децата.

"Аз съм за всичко, което има шанс да върне децата в училище. Връщането на децата в училище е първи приоритет пред всичко. Тестването е разумен начин да се случи това", каза Силвия Василева.

"Децата ще се налага да плюят в пликчета, ще се смеят, пипат... Къде са противоепидемичните мерки?", коментира Милена Виденова.

Родителите, които не искат децата им да бъдат тествани, ще могат да изберат дали те да продължат да бъдат обучавани, но от вкъщи, обявиха здравните власти.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК