Експерти на Investor 20: Бъдещето на бизнеса е зелено, дигитализирано и фокусирано върху нуждите на клиента

Юбилейната конференция на Investor.bg се проведе вчера в хибриден формат, може да я гледате на Investor Media PRO

03.11.2021 | 16:35 Редактор: Жаклина Иванова
Експерти на Investor 20: Бъдещето на бизнеса е зелено, дигитализирано и фокусирано върху нуждите на клиента

Изкуствен интелект, съчетан с дигитална реалност, телекомите на бъдещето, автономни коли и „умните“ уреди в дома, които се очаква да съпътстват все повече животите ни през следващите години, бяха сред основните акценти в първия панел на вчерашната юбилейна конференция на Investor.bg Investor 20. Експерти от различни сектори на бизнеса се включиха в нея и предложиха ценни и много интересни коментари и прогнози за това, което ни очаква както в сферата на дигитализацията и "зеления" път на бизнеса, така и в е-комерс сектора.

"Това, което направихте вие в Investor.bg, самият формат на събитието, отразява развитието на дигитализацията през последните месеци – хибрид между физическа и дигитална конференция. Вече 20 години вие сте изцяло онлайн медия, която консумира с пълни шепи, и то успешно, плодовете на дигитализацията", коментира автомобилният експерт Калоян Желев. По отношение на дигитализацията в автомобилния сектор той беше категоричен: "Хардуерът и софтуерът се разделиха, оттук насетне една от съществените теми ще бъде не просто физическата функция на автомобилите, но и това как са управлявани".

Според футурологa доц. д-р Мариана Тодорова дигитализацията е проникнала навсякъде около нас, а използването на изкуствен интелект за различни процеси вече е факт в различни сфери и може да бъде много полезно.

"Изкуственият интелект, съчетан с дигиталната реалност, може да се превърне в архитект на нова реалност за хората“, заяви тя от сцената на Investor 20.

Доц д-р Тодорова смята, че човечеството със сигурност ще може да си партнира с изкуствения интелект, но истински важният въпросът е дали повишаването на дигиталната грамотност ще намали когнитивните ни способности.

По думите на Илиян Димитров, мениджър "Дигитална трансформация" в А1, е важно да се направи разлика между понятията "дигитализация" и "дигитална трансформация". Това, което според него и към момента липсва по отношение на дигиталната трансформация при мобилните оператори, е фокус върху клиентите.

"Защото ние като бизнес, разбира се, винаги ще бъдем подготвени, но въпросът е дали хората ще бъдат готови да посрещнат и използват този нов продукт", обясни той.

Много хора все още не припознават истински „умните“ уреди и не се възползват от тях, коментира и инж. Ивайло Рашев, изпълнителен директор на "Бош Домакински уреди България", цитирайки данните от проведена анкета на "Бош". От нея става ясно, че 43% от респондентите разпознават умните уреди, докато 37% споделят, че не използват такива. Това, обаче, е напът да се промени, смята той.

"Очаквам тепърва пазарът да се развива много в тази посока“, заяви Рашев, давайки пример с чип на пералня, който знае каква програма да използва в зависимост от цената на електроенергията.

Зеленият път – единственото бъдеще за компаниите

Темата за устойчивия бизнес, зелената икономика и преминаването на бизнеса към екологични решения и процеси беше централна във втория панел на Investor 20, а участниците в него бяха единодушни: "Ако не сме екологични, няма да има кой да купи продуктите ни".

Панелистите се обединиха около тезата, че преди всичко държавата трябва да начертае план и цели, по които да започне да се работи постепенно.

"Плановете могат да бъдат променяни, но трябва да бъдат зададени цели, за да не се "лутаме" в търсене на решения", заяви Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт (EMI). Той припомни неуспешните първи опити за навлизане на зелената енергия у нас и изграждането на фотоволтаичните паркове.

"България изгради близо 1 гигават слънчеви централи при най-високите възможни цени. Само две години по-късно цената на панелите се срина", каза той.

Според икономиста Димитър Събев универсално правилно решение за изпълнение на зелените цели няма, затова е нужно да се търси баланс. Той алармира, че ако не се адаптират навременно, много бизнеси може да загубят от промяната. Иван Градинаров, ръководител "Инженеринг" в Aurubis България, даде пример за проект за енергийна ефективност, който вече е изграден – компанията създава соларен парк с мощност от 10 мегавата на площ от 100 декара, с който може да задоволява годишните нужди от електроенергия на Златица и Пирдоп, но в същото време покрива едва 2% от потреблението на металодобивния комбинат.

Според Мария Трифонова от СУ "Св. Климент Охридски" изпълнението на зелените цели зависи от това дали сме готови да променим съществено своето потребление. За да бъдат постигнати зелените цели в сектора "Транспорт" например, тя обясни, че автомобилите трябва почти да изчезнат и от около 4 млн. у нас днес до 2050 г. трябва да бъдат намалени до 0.5 млн.

Стабилен ръст на онлайн търговията през следващите години

Бумът на онлайн търговията, предизвикан от Ковид-19, е отшумял и отстъпва място на стабилен ръст, защото това е бъдещето. Около това мнение се обединиха експертите, които се включиха в третия заключителен панел на юбилейната конференция на Investor.bg Investor 20.

Според Ирина Лазова, регионален мениджър на Answear България, твърдението че онлайн търговията е била силно облагодетелствана от пандемията, не е напълно коректно. "И е така, и не е така", отбеляза тя и допълни: "Ръст е имало на пазари, на които дигиталната търговия все още не е била достатъчно развита, докато на други, по-зрели пазари, като Норвегия и Дания, където имаше строги блокади заради коронавируса, ръст почти не е записан“.

Иво Тодоров, член на управителния съвет на Българската Е-комерс асоциация, обясни че по време на пандемията е имало по-голям ръст в онлайн продажбата на спортни стоки, хранителни добавки и електронни устройства.

"През периода на пандемията се ускори дигитализацията в целия регион. Ние от eMAG бяхме подготвени да отговорим на нарасналото търсене и продължаваме да залагаме на същата структура и стратегия, след като миналата година видяхме, че се справяме добре и сме подготвени за бъдещето“, коментира Разван Бланита, директор на eMAG Marketplace за България. Според него българският пазар има огромен потенциал за растеж благодарение на засилването на онлайн търговията.

На подобно мнение е и Стефан Ташев, управител на Тарос Трейд и eBay Ambassador. Според него появата на нови играчи е свързана с апетита към един пазар, който в голяма степен е бил облагодетелстван от пандемията.

"Конкуренцията е огромна, а малкият бизнес може да не успее да се рекламира, защото няма да може да си го позволи“, коментира той.
Цялата конференция Investor 20 може да проследите на запис на стрийминг платформата за събития с професионален фокус Investor Media PRO, където се излъчваше на живо в реално време. Събитието се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и изисквания. То се организира по повод 20-тия юбилей на водещата икономическа медия Investor.bg, която е лидер сред икономическите и бизнес онлайн издания в България.

Освен 20-ата годишнина на 22 ноември предстои и друг голям юбилей за Investor.bg – 10-тото юбилейно издание на Investor Finance Forum - най-големият финансов и инвестиционен форум за България и региона. За повече подробности и регистрация за събитието следете Investor Media PRO и Investor.bg.

Основни партньори на Investor 20 на Investor.bg са Bosh и eMAG. Събитието се проведе с подкрепата на А1, Answear България, Финансов холдинг "Елана“,Proxiad Bulgaria и Aurubis Bulgaria. Медийни партньори на Investor 20 са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. Business BGlobal, Manager.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК