Натискът върху болниците расте, готови ли са да приемат интензивни Ковид пациенти?

"Ще направим всичко възможно да разкрием още легла", посочи директорът на "Лозенец"

30.10.2021 | 14:17 Редактор: Жаклина Иванова

Отново висок брой новозаразени и починали с Ковид-19. Все повече здравни заведения в страната са под натиск и изпитват недостиг на легла.

От понеделник в болница "Лозенец" в София трябва да заработи Ковид център за интензивни пациенти. В момента всички 15 интензивни легла в лечебното заведение са заети. Реанимационните легла ще бъдат увеличени от 15 на 45. Директорът на болницата доц. Радосвет Горнев заяви, че това ще става поетапно и след като бъдат обезпечени с достатъчно медицински персонал, лекарства, апаратура и финанси. Части от клиниките ще се образуват в Ковид отделения.

По думите на директора на болницата ще се командироват екипи от други лечебни заведения, които да помагат за дейността на "Лозенец".

"Всички легла за интензивен Ковид-19 са запълнени. В момента са 15. Предвижда се да достигнат до 45. Това не може да стане за един ден. Ще направим всичко възможно да разкрием още легла, но няма как да стане в момента, тъй като липсва човешки и финансов ресурс", уточни медикът.

Днес освен пред ваксинационните пунктове се извиха и опашки за тестване с бързи антигенни тестове пред някои от големите столични молове.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК