fallback

Нинова пред туристическия бранш: Ще направим всичко възможно да има правителство

"Левицата ще настоява да се запази ставката от 9% за ДДС в туризма", посочи социалистът

30.10.2021 | 08:46 Автор: Жаклина Иванова

Напълно изпълнимо е искането на туристическия бранш сезонните работници да имат право на обезщетение за безработица и след четиримесечна непрекъсната заетост, а не както е досега – при 9 месеца. Това каза на среща във Варна с представители на туристическия бранш лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Необходимо е да се направят малки промени в законодателството, но ще се помогне на близо 400 000 заети само през туристическия сезон работници да получават обезщетение за времето след освобождаване от работа. Левицата ще подкрепи и промени в трудовото законодателство, които да облекчат работещите в семеен бизнес", изтъкна социалистът.

Нинова коментира, че втората бърза мярка, предложена от бранша, която ще подпомогне туризма в сегашната ситуация на криза, е ваучерите за храна, които се предоставят от работодателите да могат да се използват и за закупуването на туристически продукт.

"Още в първите дни на 47-то Народно събрание групата на "БСП за България“ ще започне законодателни инициативи, свързани със спешни мерки за туристическия бизнес, който осигурява 11-13% от брутния вътрешен продукт и над 500 000 работни места", уточни лидерът на БСП.

"Левицата ще настоява да се запази ставката от 9% за ДДС в туризма. Ще започнат засилени консултации на всички нива и за облекчаване на процедурата за издаване на визи", категорична бе Нинова.

Социалистът подчерта, че за да ги има тези промени, трябва да има работещ парламент и правителство.

Тя гарантира пред представителите на туристическия бранш във Варна, че БСП ще направи всичко възможно да се сформира стабилно мнозинство и редовен кабинет, съобщиха от пресцентъра на партията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback