"Булгаргаз" предлага по-евтин газ за ноември, как ще се отрази на сметките ни?

Българският енергиен холдинг изкупи дълга на "Топлофикация София"

28.10.2021 | 19:13 Редактор: Искра Ангелова

Българският енергиен холдинг изкупи дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз". Задълженията са на стойност 120 милиона лева. Това гарантира доставките на газ към дружеството за ноември. А увеличението на цената на газа за ноември вероятно ще бъде по-малко от октомври.

Мебелната компания, в която работи Августин Петров, е газифицирана.

"Различното тази година е, че температурите започнаха да спадат по-рано и ние трябваше по-рано да отопляваме производствените цехове, особено при положение, че ние работим денонощно, а през нощта температурите са от 2 до 5 градуса. И ние трябва да можем да поддържаме нормална работна температура", сподели мениджърът в мебелна компания Августин Петров.

Предложението на "Булгаргаз" от 11 октомври предвиждаше цената на природния газ у нас от 1 ноември да бъде 124,76 лв. за мегаватчас.

"Цена, която е по-ниска от прогнозираната в заявлението внесено от 11 октомври. Причината е понижението на европейските пазари. Очакваната цена за ноември ще бъде над 30% по ниска от цените на европейските пазари", коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

До момента поскъпването не се е отразило на цените на продукцията в мебелната компания.

"Всичко зависи от това колко време ще продължи проблема с цената на газа. Ако е още кратко време, ние ще успеем да задържим в наш ущърб, но спрямо нашите клиенти, което ще е положително. Но ако продължи по-дълго време - ще има рефлекция върху ценообразуването на нашата продукция", допълни Августин Петров.

На заседанието днес обаче бе обсъден и вариант цената на природния газ от 1 ноември да бъде по-ниска от тази за октомври.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК