Трайчо Трайков за енергийната криза, субсидиите за бизнеса и "Топлофикация"

"Цените на енергията надвишават с много всичко останало", посочи бившият енергиен министър

26.10.2021 | 21:29 Редактор: Жаклина Иванова

По-евтин ток ще плащат от 1 ноември 256 000 небитови потребители.

"Това е временно, извънредно решение за екстремна ситуация. Ситуацията е екстремна не поради нивото като такова на цените, а поради извънредно бруталната динамика от последните месеци. На икономическите субекти и на битовите потребители им е нужно време да се адаптират към реалността", посочи бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него в този момент има резон в такива мерки.

"Когато цените станат стабилни и предвидими, тогава конкурентоспособността на икономическите субекти ще се сравнява спрямо тази в останалата част на Европа", добави бившият енергиен министър.

Трайков посочи, че в момента цените на енергията надвишават с много повишението на всичко останало, и то единствено заради цените на газа. По думите му недостигащите количества, които се предоставят от енергия, произведена от газови мощности, пристигат на екстремно високи цени и всички останали по пазарите се равняват по тях.

"В краткосрочен план Европа трябва най-накрая да се отнесе сериозно към плановете си, които досега два пъти бяха започвани и зарязвани, свързани с Европейския енергиен ресурс", уточни бившият министър пред Bulgaria ON AIR.

Причините са да не се позволява на доставчиците да третират европейските страни като един разпокъсан пазар с често конфликтни интереси, както и секторът да бъде управляван с цялата икономическа мощ на ЕС, смята събеседникът.

"Дълго време делът на ядрената енергетика в целия свят, и особено в Европа и САЩ, намаляваше основно по две причини - високата цена и дългият цикъл на производство на мощности, които да произвеждат ядрена енергия. И заради нерешения проблем с ядрените отпадъци", каза Трайков.

Според него има всички предпоставки да се говори за ядрена енергетика. Алтернативата газ е скъпа, подчерта той.

Фирмите у нас ще бъдат компенсирани със 110 лв. за мегаватчас. А парите ще бъдат взети от АЕЦ "Козлодуй".

"И сега субсидираме цената на енергията за всички, но чрез директни субсидии към производителите. Субсидирането на потребителите е една идея по-честно и прозрачно. Това е временно решение. Когато бъде постигнато новото равновесно положение на пазара, тогава ще се види кой какви разходи има, за да използва електроенергия", добави бившият енергиен министър.

Той обсъди и казуса с "Топлофикация София".

"Досега в България имаме три примера - топлофикации, приватизирани от стратегически инвеститори. Топлофикации, приватизирани от съмнителни местни интереси, и топлофикации, които са си останали общински. Единствено първата група, и то без изключение, се развива добре", категоричен е Трайков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК