fallback

Българската енергетика навлиза в тежка фаза, твърди Иван Хиновски

Според него отрасълът трябва да бъде по-отворен към съседните пазари

26.03.2014 | 09:16 Автор: Елена Кирилова

Българската енергетика е в безизходица. Отрасълът влиза в една много тежка фаза, от която няма връщане назад, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

По думите му дори и цените на електроенергията да бъдат увеличени рязко, при сегашното свито потребление ефектът върху системата ще е много малък. Експертът вижда изход от тази ситуация в това отрасълът да бъде по-отворен към съседни пазари и да погледне навън.

“Бурята в чаша вода няма да има никакъв ефект”, категоричен е той.

Хиновски посочва, че Сърбия, която не е задължена да следва европейската политика, въвежда тази година либерализация на пазара на електроенергия. Благодарение на това всеки потребител ще може да избира доставчика си на електроенергия.

“Това трябва да се случи и в България. При натрупаните дефицити и потискането на цената на електроенергията за бита и обратно за индустрията очаквам един скок от 30% на цената на електроенергията за бита и около 20% спад в цената на електроенергията за индустрията”, коментира Хиновски. По думите му това ще се случи в мига, в който настъпи пълната либерализация на пазара.

В писмо, подготвено от експерти и представители на различни браншове и изпратено до управляващите, се посочва, че е необходим своеобразен рестарт на сектора. В документа има предложение за създаването на енергиен борд, но Хиновски твърди, че е скептичен към тази идея, защото тя означава създаването на нова административна структура, което изисква време и води със себе си нови рискове.

По думите на Хиновски енергетиката е изправена пред изпитание, свързано с отварянето на пазара за битово потребление, което се очаква да доведе до скок в цената на електроенергията.

България пропусна този момент, твърди Хиновски. Според него като страна от ЕС тя е подписала всички договори за либерализация и още през 2013 г. е трябвало да започне този процес.

Според експерта тепърва предстои нещо изключително важно - отварянето на балансиращия пазар от 1 април, който ще трябва да компенсира недостатъци.

Хиновски е категоричен, че крайните битови потребители няма да пострадат от тези промени, защото  са защитени - те остават в зоната на регулиране. Въпреки това върху тях ще има косвено отражение, тъй като в балансирания пазар ще участват и ЕРП-тата, които са крайни снабдители.

Повече по темата вижте във видеото!

fallback
Още от България
fallback