Тютюнопроизводителите настояват за въвеждането на защитни механизми в закона

Сегашните договори нямат никаква юридическа стойност, каза Цветан Филев

25.03.2014 | 21:17 Редактор: Боян Христов
Тютюнопроизводителите настояват за въвеждането на защитни механизми в закона

Националната асоциация на тютюнопроизводителите ще настоява да бъдат заложени механизми за защита на производителите при промяната на Закона за тютюна и тютюневите изделия. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air председателят на асоциацията Цветан Филев.

„В момента действащите договори с мултинационалните компании нямат никаква юридическа стойност. Те служат, за да имат информация компаниите какво количество тютюн се произвежда в България, а производителите да знаят с кого имат връзка”, каза той.

„Искаме тютюнът да бъде оценяван адекватно, спрямо неговите качества и при неизпълнение на договора от една от двете страни да има предвидена санкция. Държавата трябва да заеме позиция, защото е нормално, когато тя печели от този тютюн да защитава производителите си.”

„От чисто човешки аспект, ние сме благодарни на Булгартабак, защото без да имат договор, те изкупиха хиляди тонове тютюн от ориенталския стил и помогнаха на производителите. Друг въпрос е дали това не е част от някаква предизборна кампания, не съм експерт в тази област и не съм човека, който да коментира”, сподели още Филев.